Annorlunda studentfirande i coronatider

Inget utspring ut till stora folkmassor och till en hel släkt som tar emot. Inga studentflak som kör varv efter varv på stan heller. Examen från gymnasiet 2020 blir på inget sätt som tidigare.

Vid utspringet väntade föräldrarna Ulf Westerberg och Ammi Isaksson Männikkö och gratulerade till studentexamen.

Vid utspringet väntade föräldrarna Ulf Westerberg och Ammi Isaksson Männikkö och gratulerade till studentexamen.

Foto: Jeanette Bergström

Luleå2020-06-11 11:00

Ada Westerberg har gått vård- och omsorgsprogrammet i Luleå och konstaterar att det blev en märklig sista termin sedan beskedet kom den 17 mars att gymnasieskolorna övergår till distansundervisning. 

– Vi var i skolan när det beslutades att det skulle bli onlineskola. Så när vi gick hem från skolan den dagen tog vi med oss datorer och allt annat som behövdes för att plugga hemma. Alla blev helt ställda, det var inget som var förberedd på det, säger hon. 

Ada konstaterar att det trots allt fungerat bra med skola på distans för hennes del. 

– För mig har det fungerat bra, men det krävs lite självdisciplin och jag vet att några i klassen har tyckt att det varit jättejobbigt. För många som tycker att skolmiljön är jobbig har närvaron ökat med distansstudier så det har ju varit en fördel.  När vi lämnade in datorerna i torsdags så pratade vi om hur det har gått. Jag tyckte att det var det bästa som hänt under hela skoltiden. Min lärare sa också att för vissa har det varit en räddning medan andra haft det jättesvårt, berättar Ada Westerberg. 

I utbildningen ingår även praktik, den har Ada genomfört på en särskola som har haft öppet under hela våren. 

– Jag har kunnat vara kvar hela tiden. Det har varit en större oro för mina klasskompisar som haft sin praktik på akutmottagningen på sjukhuset där smittan är som störst.

Känns det som att du gått miste om något?

– Skolan har ju gått bra, men man har ju inte kunnat träffa sina kompisar på samma sätt som tidigare.

På onsdagseftermiddagen var det dags för utspring till väntande föräldrar. I år hålls klasserna separerade från varandra och varje student får bara ha två anhöriga på skolgården. Hela skolans område spärrades av och alla som släpptes in på skolgården prickades av mot en lista.

– Jag hade ju velat springa ut och upp på scenen som byggs upp varje år där det brukar vara smockfullt av folk på skolgården. Nu får vi bara får ha två anhöriga var så det kommer kännas väldigt glest. Nu när vi ändå får vara fler än 50 personer och klasserna hålls separerade från varandra så hade det varit roligt att även äldre släktingar fått vara med, menar Ada.

Väl ute på skolgården kunde hon stolt visa upp det stipendiet hon fått för att hon visat god personlig utveckling under sin studietid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!