Ändå har det bara gått fyra år sedan den pensionerade läkaren sådde sitt första tomatfrö på hemgården Hers i Ale.
Nu har passionen för tomater slagit ut i full blom.
– Enligt mitt Excelprotokoll har jag planterat 76 olika tomatsorter. Jag håller fortfarande på att lära mig vilka som är bäst anpassade för att odlas här. Varje gång som jag introducerar en ny sort planteras den på två platser; i en stor kruka mot en solig vägg och ett frö som så småningom ska växa i friland. Det gör att jag kan se var den trivs bäst, berättar Ann-Kristin Ölund, 71.
I hennes grönsaksland växer en 20 meter lång tomathäck. Växterna dignar av frukter i alla upptänkliga storleker, färger och nyanser. Plantorna hålls upprätt med hjälp av ett finmaskigt hönsnät. Det stöttas i sin tur upp av en rad gärdsgårdsstörar.
Tomatodlaren i Ale fruktar varken blåst eller hällregn.
– Visst händer det att regnet slår ner mina plantor, men det gör inget. Då får man binda upp dem på nytt. Egentligen är det fascinerande hur bra det går, säger Ann-Kristin Ölund
Det är ingen överdrift. För två år sedan var hela salen full av brickor med tomater som skulle eftermogna. Ann-Kristin Ölund uppskattar att det handlade om minst tio hinkar.
I år har regnmånaden juli inneburit att skörden blivit försenad. Först vid månadsskiftet plockades de första solmogna tomaterna. Det ölundska hushållet är i princip självförsörjande, även med potatis, lök, vitlök och kål bland annat
– Jag föll faktiskt för frestelsen och köpte i somras några kvisttomater i en affär, men blev så besviken. Det smakade mest vatten med en svag nyans av tomat, berättar Ann-Kristin Ölund.
– Det är bevisat att ekologiskt odlade tomater är bäst, inflikar maken Anders Ölund.
Grönsakslandet i Ale skvallrar att familjen tagit odlingsintresset till en helt ny nivå. Anders Ölund är utbildad agronom och har under hela sin yrkeskarriär arbetat med kretslopp i både Sverige och Etiopien, men grönsakslandet är lite av Ann-Kristins territorium.
– Men jag har en bra trädgårdsarbetare. Han samlar in gräsklipp och hämtar till och med gödsel från kohagen, berättar Ann-Kristin och ler mot sin man.
Trädgårdsodling på gården Hers är en 100-årig tradition. Ann-Kristins mormor, född 1883, sålde sallad på torghandeln i Luleå.
Släktgården är ursprungligen timrat på 1700-talet. Anders och Ann-Kristin Ölund flyttade in för sju år sedan.
– För mig är det här ett paradis. Jag har tillbringat nästan alla mina barndomssomrar här. Det kändes fantastiskt att kunna återvända hit. Jag är i grönsakslandet varje dag.
Nu tycks landet närma sig sin maximala storlek. Det finns knappt någon plats för en enda jordgubbsplanta eller majsstång mer.
Nästa steg blir att bygga ett växthus vid uthusgaveln. Det öppnar möjlighet att odla paprika och chili som visat sig behöva en längre odlingssäsong. Ett växthus kan också skapa ett ljusare kök i hemmet.
Ann-Kristin Ölund tar nämligen fram tomatfrön på egen hand. Hon tar vara på fruktens innandöme och genom att låta det torka i hushållspapper eller ett kaffefilter kan hon frigöra nya frön.
Den 1 april varje år planteras fröna.
– På våren råder rena solförmörkelsen i vårt kök och i alla andra rum också. Varje planta växer inomhus tills jag vågar ta ut dem efter att frostnätterna passerat. Det ska bli skönt att få ett växthus som kan härbärgera alla plantor.