Ankaret förbryllar experter

Storankaret som kom upp med trålen ur Brändöfjärden förbryllar experterna.- Jag blir inte klok på det där ankaret. Det ser så lustigt ut, säger Göran Ekberg, intendent på Statens maritima museer.

Ankaret har stora likheter med regalskeppet Wasas, men ankaret som hamnade i Janne Holms trål är större.

Ankaret har stora likheter med regalskeppet Wasas, men ankaret som hamnade i Janne Holms trål är större.

Foto: Pär Bäckström

luleå2009-10-21 06:00
NSD har tagit mått på ankaret, skissat, bifogat fotografier och sänt till experterna på Statens maritima museer i Stockholm.
- Det ser lite lustigt ut. Väldigt stor stock för en ganska liten metalldel. Generellt kan man säga att det är inget litet fartyg som haft ankaret med denna tremetersstock. Fartyget måste ha varit 25-30 meter långt, säger Göran Ekberg.
Enligt Ekberg är det något som inte stämmer med proportionerna på ankaret. Det är inte bara den ovanligt stora ankarstocken. Avståndet mellan ankarflyna, spetsarna som ska fästa i botten, är i sin tur ovanligt kort och de hjärtformade spetsarna tunna.
- Det ser så konstigt, lite udda, ut, säger Göran Ekberg.
Smitt järn
Han har rådgjort med andra experter och de har har konstaterat att ankarutseende beror på ursprunget, var de är tillverkade.
När det gäller ålder så pekar Göran Ekberg på att det ser så ådrigt ut.
- Det är smitt järn eftersom det är så ådrigt och det beror på att järnet är av sämre kvalitet, har högre kolhalt. Och ju sämre järn desto äldre, grovt uttryckt. Men det kanske är ett icke-svenskt ankare och då kan man ha använt ett sämre järn i senare tid.
- En grov gissning är att det är från början av 1800-talet, men det är bara en gissning. Ankare och järn måste undersökas på plats.
Göran Ekberg ser fram emot resultatet av undersökningarna av fyndområdets botten på Brändöfjärden.
- Det blir spännande vad som påträffas under sonarscanningen. Jätteintressant att se vad de kommer att hitta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om