Ångturbin gav seger

Det svåra uppdraget: kom på en ny energilösning och presentera det inför en jury. På fredagen prisades fyra högstadieelever från Hertsöskolan för sin energiska innovation.
– Det har varit roligt, säger Albin Andersson, från klass 8B.

De vann pris för bästa energilösning. Albin Andersson och Merima Ajdinovic, Hertsöskolan. Med i gruppen var även Kajsa Holmgren och Victor Öhman.

De vann pris för bästa energilösning. Albin Andersson och Merima Ajdinovic, Hertsöskolan. Med i gruppen var även Kajsa Holmgren och Victor Öhman.

Foto:

LULEÅ2013-11-09 14:13

"År 2025 skapar vi all energi själva - men hur?".

Den kluriga frågeställningen fick klass 8B på Hertsöskolan sätta tänderna i.

Brist på ingenjörer

– Vi vill stimulera ungas teknikintresse, vilket bottnar i att det råder en brist på ingenjörer. Det är i åttan-nian som de tänker på att välja till gymnasiet, säger Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall som står bakom projekt "Gnistan".

Luleå är en av tre städer som "Gnistan" genomförs i under hösten, de andra två är Trollhättan och Stockholm.

– Eleverna tänker utanför ramarna och de överträffade verkligen alla våra förväntningar. De är otroligt stolta över det de har gjort. I dag är det är de som är experterna och berättar för oss hur de har tänkt. Jag är otroligt imponerad, säger Carina Netterlind.

– De har utgått från en idé, som de själva har kommit med, och sedan har vi lärare varit där och ställt frågor under hela processen. När de har kört fast så har vi tipsat dem, säger ämnesläraren Tina Ukonsaari.

Juryn fick ett svettigt jobb att utse en vinnare. Bland de sju bidragen fanns bland annat en självförsörjande sporthall, ett kombikraftverk och ett tornadokraftverk.

Ångturbinen vinnare

Vinnarna blev dock "CO2 Electricity S. En innovation som Kajsa Holmgren, Victor Öhman Thorén, Merima Ajdinovic och Albin Andersson står bakom.

– Det är en ångturbin som man gör energi av, säger Albin Andersson.

Hur kom ni på det?

– Starten var svår..., säger Merima Ajdinovic.

– Det var nog Alexandra som kom på idén från början, säger Albin Andersson.

– Och då var det bara att köra, säger Merima Ajdinovic.

På deras utställningsbord står en bärbar dator med bildspel som förklarar hur deras ångkraftverk fungerar, och bredvid står en prototyp i tidningspapper samt en färdig minivariant.

– Vattnet i poolen förångas och leds upp genom röret till en ångturbin, då sätter generatorn igång, säger Albin Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om