– Min huvudsakliga roll är som arbetsledare ombord på ett specialfartyg som klassas som en plattform. Vi utför service och underhåll av olje- och gasbrunnar på havsbotten. Mitt ansvarsområde är det som ska upp och ner från havsbotten och logistik på arbetsdäcket samt att underhåll på utrustningen ombord blir gjord, berättar Andreas Tjäder.
– Det kan vara allt från kolosser på 77 ton till småsaker på fem kilo som ska upp och ner. Det är en extremt kortfattad version av mitt yrke. Jag brukar säga att jag är som en potatis: ena stunden övervakar jag på skärmar eller kör kran, sedan skruvar jag på något som gått söner eller sitter på möten. Det är ett otroligt varierande jobb.
Redan som liten pojke drömde Andreas Tjäder om att fara på sjön och upptäcka världen. Senare började han sjökaptensutbildningen på Sjöfartshögskolan i Kalmar. Pojkdrömmen har till viss del uppfyllts:
– Jag hamnade via ett bananskal i Nordsjön och inom offshore-näringen. Sedan 2003 är jag kvar i branschen och jag har jobbat i flera olika länder.
Han arbetar 14 dagar, oftast 12 timmar per dag- eller nattskift, sedan är han ledig 28 dagar. Det han saknar mest när han är borta är dottern – men å andra sidan är han inte borta så fruktansvärt länge. Väl ombord på Island Constructor är det arbete som gäller.
– Vi kan vara upp till 80 personer ombord så gud, ja man kan bli less på att vara så nära inpå varandra. Men jag drar bara igen dörren till hytten efter arbetstid för att få social återhämtning.
Just nu arbetar han utanför Norges kust, men vintertid blir det ibland turer ner till Västafrika.
– Arbetsmiljön påverkas beroende på vädret. Det är otroliga kontraster att arbeta i Västafrika eller i Hammerfest.
Arbetet kan vara farligt: dynamiska krafter, fartyg som rör sig beroende på vädret:
– Om du lyfter något tungt som hänger i en vajer och allt gungar så gungar ju den också. Vad gäller säkerhetsbiten är vi långt i framkant och man behöver inte argumentera om säkerheten. Ledningen förstår konsekvensen om något händer.
Tjänar man bra?
– Jag har en bra och acceptabel lön, inte minst vägt emot ledigheterna.
Det sämsta?
– Det är mycket mer pappersjobb numera, men så är det.
Det roligaste?
– Att vara ledig, det är därför vi jobbar. Skämt åsido, när man får en utmaning som man få klura lite extra på och som faller utanför ramarna, det tycker jag är kul.