Andrea trivs som fisken i vattnet med undervattensrugby

Som nyinflyttad i Luleå har sporten betytt mycket för studenten Andrea Vestgård. "Det var kul att ha ett umgänge igen", säger hon.

Undervattensrugby är en av få lagsporter i världen där damer och herrar spelar på lika villkor.

Undervattensrugby är en av få lagsporter i världen där damer och herrar spelar på lika villkor.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-04-30 06:00

Kvällsolen lyser in genom Pontusbadets fönster och det märks att vårsolen är uppe allt längre om kvällarna. Innanför glasdörrarna till simhallen är det varmt, likt känslan av den familjära stämningen hos Stil undervattensrugby när de sitter och skojar med varandra medan de sätter på sin utrustning.

Fjorton killar och tjejer har samlats på läktaren intill bassängen. Cyklop, snorkel, simfenor och badmössa är på. För Andrea Vestgård, 23, har vatten blivit ett återkommande tema. Hon flyttade 2018 från Norrköping till Luleå för att studera civilingenjör väg- och vattenbyggnad. 

undefined
Andrea Vestgård berättar att det gäller att tro på sig själv och våga utmana sig om man vill bli bättre på sporten.

Att hänga i simhallen har Andrea Vestgård gjort sedan barnsben och hon har tävlingssimmat i många år. När hon flyttade till Luleå dog intresset för simningen av, men bassängen släppte hon inte taget om.

– Första undervattensrugbyträningen förstod jag inte riktigt vad man skulle göra och det var tufft att hålla andan, så det blev ett uppehåll. Men sedan testade jag igen och det var mycket roligare då. Jag tror det gäller att hitta en rutin med det hela.

undefined
En av övningarna är att räkna plattor längs bassängens banor och se vem som kommer närmast det rätta svaret.

Rutin verkar spelarna också ha. De har alla samlas intill kortsidan för att simma 25-meters längder som uppvärmning. Fokuserade fortsätter de med övningar för att få upp pulsen och vänja kroppen att vara under vattnet.

På samma plats, i Pontusbadet, dök Andrea Vestgårds nya hobby upp. Här träffade hon kompisarna Emma Widén och Maja Fredriksson som tillslut fick med henne på en nybörjarträning. Nu efter coronapandemin är träningarna igång igen som vanligt och hon har varit aktiv i sporten i drygt ett år.

undefined
Träningarna leds av ledare i sektionen för Stil undervattensrugby.

– Det var kul att ha ett umgänge igen och lära känna människor med samma intressen som en själv. Man har alltid haft sina kompisar på simningen så det var skönt att komma tillbaka till det, att ha någonting annat att prata om än bara plugg.

Längs med bassängkanten skvätter det upp vatten från spelarnas simfenor när de dyker ner mot botten. Uppdelade i lag har de påbörjat en match. Den röda bollen fylld med saltvatten spelas mellan spelarna, med målet att göra poäng i motståndarlagets korg som är placerad nere på bassängens botten.

undefined
Undervattensrugby är en av få lagsporter i världen där damer och herrar spelar på lika villkor.

Andrea Vestgårds mål med sporten är att utvecklas, vilket har varit en sporre redan från första början.

– Det är något nytt än bara simning. Sedan är det så klart kul med en utmaning också.

Hon önskar att fler skulle våga stanna och ge undervattensrugby en chans mer än bara en träning, då den första träningen oftast är den jobbigaste.

– Man lär sig allt eftersom hur man ska tänka med andningen och hur länge man klarar av att vara under vattnet. Jag skulle absolut inte säga att jag är proffs av något slag men man lär känna sig själv och blir bättre och bättre.

undefined
Det går fort under vattenytan så det gäller att hålla koll på medspelarna och spelet.

I bassängen bubblar det från spelarnas snorklar och alla snabba rörelser. Samspelet flyter på. Under vattenytan turas de om i sina målvakts-, back- och anfallspar att kämpa om bollen, medan den andra i duon ligger uppe vid vattenytan för att hämta luft och ha koll på spelet.

En vanlig fråga spelarna får är om det är svårt att hålla andan under vattnet. Andrea Vestgård berättar att man är under vatten i intervaller om 10-20 sekunder och att man endast får gå in i närkamp med den spelare som håller i bollen. Men man måste släppa spelaren direkt hen släpper bollen.

– Det är ett tecken på att man vill upp och andas. Sedan försöker man hålla koll på varandra hela tiden.

undefined
Medan anfallarna försöker ta sig genom försvaret ligger målvakten på korgen för att hindra motståndaren att göra poäng.

Hon får ofta en frågande blick när hon berättar att hon tränar undervattensrugby.

– Eftersom det inte är en stor sport är det inte många som känner till den heller. Det finns fördomar om allt från att folk drunknar på träningar till att bollen spelas ovanför vattenytan, men det stämmer inte.

Ovanför vattenytan ser man heller inte mycket av bollen. Lagen i blåa- och vita badmössor gör anfall mot varandras korgar. När ett lag har gjort en poäng simmar de tillbaka till långsidan för en paus och fortsätter sedan spelet igen.

undefined
Eftersom undervattensrugby är en tredimensionell sport kan attack från motståndaren komma från alla håll.

I Luleå är inte sporten stor men det är alltid ett gäng med både studenter och icke-studenter som dyker upp på träningarna. Det är spelare i åldrar från 20-65 år, mest killar men det kommer fler och fler tjejer.

– Vi drar med våra kompisar till träningarna och någon kille drar med sin flickvän och så drar hon med någon tjejkompis. Det är kul.

När "sista målet vinner" har avgjorts några gånger avslutas träningen. Många verkar dock vela fortsätta matchen. En av de som kommer upp från bassängen är Henrik Lund, 50 år från Luleå.

undefined
Henrik Lund började med sporten i Älvsbyn eftersom det var en del av att ta dykarcertifikat. "Jag kommer knappt ihåg hur länge jag spelat, men det är i alla fall riktigt roligt", säger han.

Han är en av de mer rutinerade spelarna i gänget och har varit aktiv i sporten sedan 30 år tillbaka. Han berättar att det varit ungefär lika många på träningarna i Stiö undervattensrugby sedan han började 2005. Henrik Lund understyrker att tjejerna i gänget är grymma.

– Tjejerna är riktigt tuffa och bra allihopa, jag skulle säga att de sticker ut jämfört med andra lag.

undefined
Den röda bollen fylld med saltvatten väger tre kilo och sjunker fort ner till botten.

Internationellt är Sverige en framstående nation i sporten på dam-, herr- och juniorsidan.

– Jag tycker att vår sport också ska synas på sportsidorna, säger Henrik Lund.

Andrea tipsar

Så blir du bra på undervattensrugby:

Tro på dig själv och våga utmana dig med att vara nere på botten och gå in i närkamper.

Träna och försök håll andan samtidigt, ha låg syresättning helt enkelt.

Ta i varje träning och känn att du blir trött.

Testa sporten med oss på Pontusbadet.

Är du student i Luleå – tips på saker att göra:

Bor du på Porsön ta dig in till stan, för det finns väldigt mycket mer att se.

Åk skridskor på isbanan vintertid och sommartid ta en turbåt ut till skärgårdsöarna.

Bada på Gültzauudden.

Åk till närliggande skidbackar, exempelvis Måttsund eller Storklinten.

Undervattensrugby

Sporten utövas på den djupa delen av bassängen med lag om 6 spelare (2 backar, 2 försvarare och 2 anfallare).

Spelet inleds med att lagen startar på varsin sida, med bollen på bassängens botten. Effektiv speltid är 2x15 minuter och det är fria byten.

Laget som placerat bollen flest gånger i motståndarlagets korg har vunnit. Målvakten ligger på korgen för att täcka den.

Spark, slag och stryptag är förbjudna. Spelet övervakas av två vattendomare och en landdomare.

Källa: Svenska sportdykarförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!