Andra bullar i gammalt fik
Det har blivit en Fröjd att kliva in i ett av Luleås äldsta konditorier.Eva Åkeblom, 42, förverkligade sin gamla dröm när hon startade eget för bara några veckor sedan.- Jag har alltid drömt om ett eget kafé, säger hon.
Eva Åkeblom har sadlat om, från fritidspedagog till caféinnehavare. Kaffe på g!
Foto: Göran Ström
För bara några veckor sedan öppnades nytt i de gamla lokalerna. Ulf Sundgren sålde Trend till Eva Åkeblom som samtidigt bytte namn på konditoriet.
Café Fröjd öppnade dörrarna till det nya och samtidigt gick en nästan livslång dröm i uppfyllelse.
- Jag hade min första receptbok redan i årskurs ett och jag sydde min första lampskärm när jag gick i fyran. Jag har alltid varit intresserad av inredning och hantverk.
Ny i branschen
Eva Åkeblom har ingen tidigare erfarenhet av att driva kafé.
- Jag har arbetat med människor som fritidspedagog under många år, bland annat inom skolan.
Bemötande är därför nyckelordet för Eva Åkeblom.
- Kunden är nyckeln till framgång och kunde ska alltid bli bra bemött.
Granne med Fröjd ligger gymnasiebyn och det är naturligt att många kunde kommer därifrån.
- Gymnasieeleverna ja, hantverkarna i sina overaller som kommer in och fikar kaffe och semlor men också alla som arbetar här omkring eller som har en ledig tid.
För den som inte besökt det nya fiket så är det som att en helt ny värld öppnat sig. Utseendemässigt känner man inte igen sig. Där bröddisken stod tidigare står nu ett podie - där går det att sitta och fika men det går också att göra om till scen för framtida bruk.
Musik och konst är tänkta framtida "bisysslor" i kafé Fröjd.
Om någon vecka ska Jenny Svanberg ställa ut.
Möbler och inredning har Eva Åkeblom bland annat hittat på Blocket vilket gör att det är en blandning av stilar. Hon hoppas också att hennes etablering ska göra att Luleåborna får upp ögonen för "hennes" del av Storgatan.
- Vi ska visa att det finns verksamhet på den här sidan Åhléns och jag vill samarbeta med de företagare som finns här. Jag tänker leva på det här.
Egen smak
En del av fikabrödet köper hon av Trend Café, en del är hembakt. Liksom pajer och smörgåsar.
- Allt från Fröjd ska ha en egen smak, det ska smaka något som kunderna inte smakat förr.
Lokalen fick hon klar med hjälp av vänner, släkt och bekanta.
Om några veckor väntar ytterligare en nyhet.
Fröjd ska servera crepes och galetter, alltså pannkakor av bland annat bovete (bra för laktosintoleranta) som kan ätas både som varmrätt och huvudrätt.
Eva Åkeblom ska söka tillstånd att servera vin, öl och cider som passar till dessa rätter.
Öppet blir det också på torsdagskvällar och lördagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!