Andra balen i Luleå

LULEÅ. Viktor Persson och Sara Björklund är ett par både på studentbalen och i vardagen. För Viktor väntar en spänningsfylld framtid – bokstavligen. Han går ut från elprogrammet och har redan fått jobb. Sara har också fått jobb men vet ännu inte riktigt vad hon vill ägna sig åt i framtiden.

Foto:

LULEÅ2008-06-03 22:19
”...den ljusnande framtid är vår” lyder prins Gustafs text till Studentsången. Men för många som går ut gymnasiet väntar en oviss framtid om man inte sökt in till eller kommit in på någon högskoleutbildning. Det kan vara svårt att få arbete – åtminstone på hemorten. Men i byggruschens Norrbotten har alla som valt gymnasieutbildningar med inriktning på bygghantverk en ljus framtid. Viktor Persson, 18, och hans klasskamrater på elprogrammet är högvilt för arbetsgivarna och de flesta av dem har fått anställning redan innan skolavslutningen.
Efter de så kallade yrkesförberedande gymnasieutbildningarna är man dock inte fullvärdig hantverkare utan det krävs en viss lärlingstid.
– Efter 1 600 praktiktimmar är man behörig. Efter tre år är man fullt betald elektriker, berättar Viktor Persson.
På tisdagskvällen är det balyra och fest som gäller för honom och flickvännen sedan två år, Sara Björklund, 19. De anländer till balen i en Cadillac Cabriolet de Ville från 1965 och smuttar förväntansfullt på champagnen i solskenet i Stadsparken medan släktingarnas kameror smattrar för att föreviga det stiliga paret. Men redan nästa vecka börjar vuxenlivet med arbete på SSAB i Luleå för Viktor.
Sara har gått ledarskapsprogrammet.
– En bred och bra gymnasieutbildning om man vill arbeta med människor i framtiden, säger hon.
Hon har fått sommarjobb på Brändöns konferensanläggning. Vad hon ska göra sedan vet hon inte riktigt.
– Kanske utbilda mig till lärare. Vi får se, säger hon.
Viktor Persson och Sara Björklund var två av gästerna när Luleås andra studentbal för året anordnades på tisdagskvällen för avgångseleverna på naturprogrammet, handelsprogrammet, elprogrammet, fordonsprogrammet, mediaprogrammet, ledarskapsprogrammet, barn- och fritidsprogrammet, filmprogrammet och flygteknikprogrammet. Både Viktor och Sara är glada över att gå ut gymnasiet.
– Men visst är det ju också lite vemodigt och sorgligt att kompisarna som man har pluggat med i tre år skingras, säger Sara och får medhåll av Viktor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!