NSD:s regelbundna seminariekvällar i Mediehuset slog nytt åhörarrekord på torsdag kväll, när socialdemokraten och styrelseproffset Anders Sundström var inbjuden till samtal om länets framtid under rubriken "Gilla Norrbotten".
Förre näringsministern målade upp en delvis hoppfull bild av det ekonomiska läget - trots akut kris i Sydeuropa, varselvåg över Sverige och annalkande lågkonjunktur.
- Det är lite bättre nu, jämfört med i fjol. Problemet är att det går allt sämre för Kina. Och det berör Sverige, eftersom vi är så exportberoende, säger Anders Sundström.
"Större uppslutning för LTU"
Han pekade på flera faktorer som får avgörande betydelse för länet framöver - positiv urbanisering i kustkommunerna vs. döende glesbygd, åldrande befolkning, hur länge "råvarurallyt" består ("cirka 15 år till") och hur viktigt Luleå tekniska universitet är.
- Men det krävs en större uppslutning i länet för att stötta LTU, säger Anders Sundström.
Som socialdemokrat lyfte han också fram de ökande klyftorna i samhället.
- Folk ärvde inte förr, "alla" började på noll. I dag får många draghjälp genom husinnehav och sparade medel, medan andra inte har något. Hur håller man ihop ett sånt samhälle? undrar Anders Sundström.
För få invandrare?
Samtidigt som vardagsrasismen spirar i breda folklager anser han att en av Norrbottens viktigaste utmaningar inför framtiden är - bristen på invandrare.
- Min hemkommun Piteå är bland de fem-sex sämsta i landet, en riktig "monokommun". Socialdemokraten Lars-Erik Lövdén, min förre ministerkollega från Malmö, var på besök under PDOL och tyckte att det var riktigt obehagligt att det inte fanns folk med annan hudfärg i Piteå.
- Samtidigt har vi främlingsfientliga reaktioner, trots att vi inte har några invandrare i länet. Man är alltid rädd för det man inte känner till.
Vad är folk rädda för?
- Rädslan att välfärden blir sämre, att fler ska dela på kakan.
Hur ska attityden till invandrare bli mer positiv?
- Alla regioner som utvecklas bra - med tillväxt, jobb och höjda medelinkomster - är mångkulturella samhällen. Och bästa motorn för att skapa jobb är befolkningsökning som leder till investeringar i bostäder, omsorg, butiker, vägar och järnvägar - vilket i sin tur skapar industriella jobb, säger Anders Sundström till NSD.
Enligt tidningen Fokus blev du tillfrågad om att ta över som S-partiledare efter Håkan Juholts avgång. Var du sugen?
- Valberedningen ställde aldrig den konkreta frågan till mig - och jag vill inte svara på en hypotetisk fråga... säger Anders Sundström.
Hur tycker du att Stefan Löfven sköter sig?
- Väldigt bra. Han har varit klok och försiktig, han kan jobbfrågan väldigt bra.
Vilka är Socialdemokraternas chanser att vinna valet 2014?
- I ett val röstar man antingen för eller emot en regering. Vi vet ännu inte hur valet 2014 blir. Minns att opinionssiffrorna 2008, då hade Socialdemokraterna en stark ledning...
Hur påverkas valutgången av den fördjupade lågkonjunkturen?
- Inte säkert att det gynnar Socialdemokraterna. I oroliga tider söker sig många till det man redan har, så att säga. Precis samma problem som med attityden till invandringen.
Funderar du själv på att göra politisk comeback?
- Nej, inte det. Jag är fullt sysselsatt nu.
Stämmer det att du lämnar din post som vd på Folksam för att bli styrelseordförande för Swedbank, samt livsmedelsjätten KF?
- Inga kommentarer. Ok, jag har inte fått någon fråga från valberedningen i de fallen heller, säger Anders Sundström.