Ambulansen varnar: "Tänk till innan du går ut"

Den förrädiska halkan skördar många offer just nu – i form av brutna handleder och lårbenshalsar. "Flera gånger om dagen får vi hämta folk som råkat ut för fallolyckor", säger ambulanssjuksköterskan Johan Bergman.

Just nu är larmen om halkolyckor vanliga. Två-tre personer om dagen kommer in till akuten med halkrelaterade skador, enligt akutpersonalen vid Sunderby sjukhus.

Just nu är larmen om halkolyckor vanliga. Två-tre personer om dagen kommer in till akuten med halkrelaterade skador, enligt akutpersonalen vid Sunderby sjukhus.

Foto: Mathias Asplund

Luleå2019-02-28 05:30

Störst brukar problemen bli några veckor under hösten och när snön smälter framåt vårkanten och fryser till is på natten. Nu är tiden här då milda soliga dagar och kyligare nätter har gjort det farligt att lämna sin bostad.

Personalen på akuten vid Sunderby sjukhus uppskattar att två-tre personer om dagen kommer in till dem med skador efter fallolyckor som orsakats direkt av halka.

På Ambulanssjukvården Luleås station i centrala stan berättar ambulanssjuksköterskan Johan Bergman att de just nu har fullt upp med att hjälpa personer som halkat och skadat sig.

– Nu sista veckan har det varit väldigt halt, säger han.

Medan vi pratar rycker faktiskt ett par av hans ambulanskolleger ut på ännu ett larm om ett fall i Luleå.

– Det är flera gånger om dagen som vi får hämta folk som råkat för fallolyckor. Sanden har smält ner i isen och det blir väldigt förrädiskt, säger han.

Inte ens ambulanspersonalen går säkra.

"Kommunen hinner inte med att halkbekämpa i den utsträckning som behövs då sand och grus smälter ner i isen under dagen. Även vi ambulanspersonal har lite svårt att stå på benen då vi kommer för att hämta halkans offer", skrev de i en varning på Facebook på tisdagen.

Ofta blir den olyckliga följden av en rejäl vurpa ett benbrott eller en skallskada. Ishalkan är också svår att värja sig emot, även för den som är beredd på att det kan ske.

– Handledsfrakturer och hjärnskakningar är vanliga, eller att man ramlar olyckligt på höften eller lårbenet. Det är så svårt att ta emot sig för att det går så fort, säger Johan Bergman.

De första dagarna brukar gå ganska bra. Sedan är det som att försiktigheten släpper, eller så tvingas man att lämna hemmet efter att ha suttit inne ett tag.

– Tänk på att ha broddar för det är ett bra hjälpmedel och kanske även stavar. Tänk till innan du går ut, måste jag handla eller kan det vänta ett par dagar? säger Johan Bergman.

LÄS MER: Här är fler tips för hur du undviker halkfrakturer – och lär dig gå som en pingvin

6 tips: Så skyddar du dig mot dödshalkan

1. Använd halkskydd i form av broddar

2. Stavar är också bra att gå med

3. Planering är A och O. Du kanske inte måste gå ut idag

4. Tänk på var du går och välj helst gångstråk som är bara från is

5. Se över vilka skor du använder. Grova mönstrade gummisulor är bättre än släta

6. Gå långsamt och tänk att du är en pingvin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om