Nu startar nytt nätverk för autistiska tjejer

Amanda Stedmon är autistisk och har haft svårt att hitta gemenskap och sammanhang med vänner där hon känner sig trygg. Nu står hon som initativtagare till Tjejjouren Luleås nya nätverksgrupp för autistiska tjejer. "Man ska inte behöva låtsas vara någon man inte är" säger Amanda.

Verksamhetsledare Kigge Fasth tillsammans med Amanda Stedmon.

Verksamhetsledare Kigge Fasth tillsammans med Amanda Stedmon.

Foto: Sanna Orneklint

Luleå2022-04-15 13:00

Nätverksgruppen är menad att ge trygghet, skapa gemenskap och vara en trygg plats för autistiska tjejer att träffas på deras villkor. 

– Jag försökte hitta ett liknande forum genom psykiatrin och LSS, men det fanns ingen plats för autistiska tjejer att träffas på detta sätt, berättar 20-åriga Amanda Stedmon. 

Det är Amanda som är initiativtagare till nätverket, hon vill skapa en säker och trygg plats att träffa nya vänner på, där ingen behöver gömma sig bakom en fasad. 

– Det kan vara svårt att hitta gemenskap när man inte har samma verktyg som andra. Just därför tycker jag det är viktigt med en grupp där alla har samma svårigheter och ingen behöver låtsas vara någon man inte är, där det inte är något konstigt att du inte vill ha ögonkontakt, eller där du behöver förställa din röst, förklarar hon. 

Tillsammans med Tjejjouren Luleå finns det nu en Facebookgrupp som under april hade sin första fysiska träff.

– Det är 14 personer i gruppen just nu och det är därigenom vi har nått ut med information. Själva målet med detta är att sänka trösklar och Facebookgruppen är ett bra sätt att göra det. Då får deltagarna känna efter om de vill träffas fysiskt eller om de föredrar att kommunicera när de vill via gruppen, berättar verksamhetsledare Kigge Fasth. 

Nätverket riktar sig till tjejer mellan åldrarna 18 till 30 år. 

– Vi har valt tjejer mellan dessa åldrar för att man ska ha enklare att hitta gemensamma intressen och befinna sig på ungefär samma plats i livet, fortsätter Kigge Fasth. 

Nätverket hoppas Tjejjouren Luleå och Amanda ska ge inspiration till fler initiativ i framtiden. 

– Drömmen är att detta blir något långvarigt, att kanske vuxenpsykiatrin och LSS tar tillvara på detta och gör fler, liknande nätverk som kan sträcka sig till fler åldrar och även involvera killar, det vet vi är väldigt viktigt, säger Amanda. 

– Vi hoppas andra inspireras av detta initiativ, det behöver inte vara vi som utvecklar utan det kanske någon annan jour eller verksamhet kan inspireras, fyller Kigge Fasth i. 

När vi träffar dem förbereder de inför att gruppen ska ha sin första fysiska träff.

– Vi fotograferar av lokalen vi ska vara i, huset, ytterdörren, för att skapa trygghet inför träffen, säger Kigge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!