Älvräddarna kritiserar landshövdingen

Dåligt påläst och gammalmodig inställning.Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg får kritik av Älvräddarna efter att han sagt sig vara tveksam till Letsiprojektet.
– Jag blir mörkrädd. Inte minst med tanke på att Österberg sitter som ordförande i vattendelegationen, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Letsidammen i Lilla Lule älv nära Vuollerim. Här börjar torrfåran som kallats Europas längsta. Den är 1,7 mil lång. NSD har tidigare skrivit om Vuollerimgruppen, som  drömmer om att väcka liv i den torrlagda fåran. Projektet är intressant eftersom Sverige står inför en anpassning till vattendirektivet.

Letsidammen i Lilla Lule älv nära Vuollerim. Här börjar torrfåran som kallats Europas längsta. Den är 1,7 mil lång. NSD har tidigare skrivit om Vuollerimgruppen, som drömmer om att väcka liv i den torrlagda fåran. Projektet är intressant eftersom Sverige står inför en anpassning till vattendirektivet.

Foto: Örjan Craft

LULEÅ2013-12-04 16:21

Det var i tisdagens NSD som Österberg gav sin syn på projektet, som går ut på att via provspill av vatten undersöka förutsättningarna för att återskapa biologiskt liv i den 1,7 mil långa torrfåran nedan Letsi kraftstation.

Österberg sade att han tyckte att man skulle lägga krutet på de älvar som inte är utbyggda, samt "att om man inte tar kraften från områden där man redan gjort påverkan måste man göra ny påverkan någon annanstans".

– Det påståendet är ovetenskapligt och har ingen anhängare bland vare sig miljömyndigheter eller miljöorganisationer. Tanken bygger på att skadan har skett och är irreversibel. Så är inte fallet. Skadan pågår. Den kan åtgärdas och mildras rent tekniskt och s-k-a åtgärdas rent juridiskt enligt EU-rätt. Annars begår vi fördragsbrott.

"Rena orimligheterna"

Christer Borg säger vidare:

– Att vi måste hämta kraft någon annanstans faller på rena orimligheterna. Dels har vi stigande överskott, dels bygger vi redan ut vindkraften enligt riksdagsbeslut. Men framförallt ska vi inte riva något storskaligt vattenkraftverk. Vi pratar om ett spill, som om vi genomför det i alla Sveriges kraftverksdammar totalt tar bort lika mycket energi som vi årligen bygger ut vindkraften med, cirka 1,5 TWh.

Christer Borg tycker att Österbergs uttalanden tyder på en gammalmodig inställning och att han är dåligt påläst.

– Det gör mig bekymrad att han sitter som ordförande i vattendelegationen.

Vattendelegationen ska besluta om vilka åtgärder Sverige behöver vidta för att nå målen i EU:s ramdirektiv för vatten, där år 2021 är satt som yttersta gräns.

"Sist i klassen"

En försmak om vad som väntar kom i oktober, när ett delbetänkande i vattenverksamhetsutredningen presenterades. Huvudförslaget är en ny prövning enligt miljöbalken av samtliga kraftverk i Sverige. Nya tillstånd till 2100 kraftverk och 3600 dammar – en oerhört tidskrävande process.

– Jag har räknat lite löst på det och kommit fram till att Sverige får böta 2-3 miljarder kronor när EU:s viten börjar rulla in. Sverige är faktiskt sist i klassen i EU, och det har väldigt få fattat.

Christer Borg har reagerat på att Vattenfalls miljöchef Richard Holmgren sitter med i vattendelegationen. Vattenfall har tidigare genom Holmgren tackat nej till att medverka i Letsiprojektet.

– Han är långt ifrån opartisk. I sådana fall borde exempelvis jag också sitta med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om