– Jag skickade det i början av sommarlovet och hade nästan glömt bort det när pappa kom och sade att jag fått brev av Fredrik Reinfeldt!, säger hon.
Det började med att Alva Hägglund fick en massa idéer om hur man kan förbättra miljön. Hon fick tipset att skriva ned dem och skicka till statsministern. Några av åtgärderna som hon föreslår är: tygpåsar istället för plastpåsar i affärerna, havsvatten i toaletterna istället för att slösa med sötvatten och bygga bilar som går på havsvatten istället för bensin.
Brevet registrerades på regeringskansliets statsrådsberedning den 26 juni. För en vecka sedan damp ett svar ned i Alva Hägglunds brevlåda på Skurholmen.
– Jag blev jätteglad när han svarade. Det var kul att han skrev under brevet med bläckpenna. Då vet jag att han har läst igenom det, säger hon.
I svaret skriver statsministern att det är bra att hon är miljöintresserad och att hon har så många idéer. ”Det är bra att du tänker på hur du kan vara miljömedveten, det borde alla tänka på”. När det gäller miljöbilarna skriver Fredrik Reinfeldt att det är viktigt att Sverige har en fungerande kollektivtrafik och att ”regeringen arbetar för att de bilar som används ska släppa ut mindre farliga avgaser”.
Vad tyckte du om hans svar?
– Det var väl bra. Jag ville nog att han skulle skriva något om att det var en bra idé eller inte att bygga en bil som drivs av havsvatten. Han skrev bara att det är bra att man kan köpa miljöbilar och så... Men det var kul att han svarade.
Du tror på idén med havsvatten i bilar?
– Ja det gör jag. Ha ha! Jag tänker att det kanske kan funka. Man tankar den med vatten och så far det ner i tanken som värmer upp vattnet och så pyser det ut ånga.
När det gäller havsvatten i toaletterna skriver statsministern att det skulle slita på avloppsrören att ha havsvatten istället för sötvatten, och att det skulle bli kostsamt att byta ut alla rör.
– Jag tycker inte att det är bra att man slösar på sötvatten. I Afrika har de inte ens rent vatten. Man kanske hade kunnat byta rören på ett ställe, eller en ort i Sverige. Typ i Stockholm. Då gör man det bättre på ett ställe i alla fall, säger Alva Hägglund.