Det är Norrtågs tekniske chef Olle Tiderman som försöker räta ut frågetecken. Han menar att flera olika faktorer ligger bakom tågkaoset.
- Huvudskälet har varit problem med själva tågen med till exempel frusna bromsar, snabbt slitna hjul och frusna toaletter. Andra anledningar är att avgångarna stoppats på grund av nedfallande is som orsakat att tågens strömförsörjning slagits ut.
Upphandlingen
Upphandlingen av tågen genomfördes av AB Transito, som har tillgång till landets ledande tågexpertis och hjälper alla offentliga tågbolag, enligt Tiderman.
- Ett dilemma är att man inte köper tåg på samma sätt som en bil. Köper du en ny bil i dag så är den redan från början byggd för, och testad i, snart sagt alla klimatförhållanden. Att bygga och utrusta tåg på samma överdimensionerade sätt skulle ligga utanför alla ekonomiska gränser varför alla tåg säljs i en basversion som sedan anpassas till de funktionskrav som köparen anser nödvändiga. Därefter tar säljaren fram teknik som lever upp till dessa funktionella krav och tågen har testats under två vintrar i norra Sverige innan de levererades till oss.
Norrtåg har anlitat experter som bedömt säljarens lösningar. Men enligt Tiderman var det omöjligt att förutse allting. Exempelvis att placeringen av en ventil i tågets toalett gjort att toaletterna fryser. Samma sak gäller för stålet i slitytorna på hjulen som i dag endast har en tredjedel av den livslängd som var beräknad.
Ingen ny tillverkare
Att byta tågtillverkare är inget alternativ, enligt Tiderman. Dels är hyresavtalen långa och dels har tågen klart mest fel och brister när de är nya, sedan fungerar de bättre ända tills de tas ur bruk.
När det gäller ansvaret och vem som ska stå för kostnaderna är det reglerat i avtalet.
- Norrtåg tillhandahåller tågen medan Botniatåg sköter den operativa verksamheten enligt ett femårigt avtal. Botniatåg ansvarar till exempel för ersättningsbussar, utan särskild ersättning från Norrtåg men kan kräva den felande parten på ersättning. Alstom bär i princip ansvaret för alla kostnader som uppstår när deras tåg inte lever upp till de krav som ställts i upphandlingen. Alstom genomförde ett 30-tal vintermodifieringar i höstas men detta har inte varit tillräckligt.
Nu ligger fokus på att ta fram hjul som klarar klimatet bättre, se till att toaletterna inte fryser, trimma rutiner och organisation ytterligare samt hitta lösningar för att avisa tågen och svarva hjulen lokalt, enligt Olle Tiderman.