Arpacis öde var länge okänt men i en intervju i våras i NSD berättade om sin olycka.
– Ingen hade behövt dö eller skadas om man bara tagit den på allvar, sade han då.
En åsikt som stöds av åklagare Stig Andersson, som vid Luleå tingsrätt åtalat Nordkalk och en före detta platschef vid Nordkalk för genom arbetsmiljöbrott grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.
– Jag anser att det var en allvarlig incident och att man borde vidtagit faroreducerande åtgärder. Det gjordes aldrig, säger Andersson.
Mehmet Arpaci var anställd vid Empower och arbetade med ett tak på SSAB-området tisdagen den 1 november 2011 när han och en kollega blev beordrade att hjälpa till med ett arbete vid Nordkalks kalkugn. Det var inget arbete han var utbildad för men enligt Arpaci var det inte ovanligt att han utförde skiftande uppdrag.
Arbetet skedde en bit upp i kalkugnen, mellan femte och fjärde våningen. Kollegan skar upp hål i ugnen. Med hjälp av en vattenslang kopplad till ett kopparrör som stacks in i ugnen skulle kalkklumpar lossas. Enligt Arpaci fastnade röret i en klump och när han med kraft ryckte loss röret fick han en puff i ansiktet med het ånga och kalkstänk. Även handlederna blev brännskadade.
– Det sved så fruktansvärt i ansiktet och ögonen, säger han.
Han lyckades ta sig till en toalett, sköljde ansiktet med vatten och blev sedan skjutsad till sin bil av sin närmaste chef vid Empower. Han tog sig hem och sedermera till jourcentralen där han fick sårsalva. Efter en tid lossnade skinnet från ansiktet.
Mehmet Arpaci vittnade om att kalkugnen var mycket varm, att han inte gjort något som bröt mot instruktionerna, och att han inte uppfattat att det fanns några andra skyddskläder än de han bar.
– Dagen efter åkte jag till SSAB och tog en kopp kaffe. Då fick jag höra om den svåra olyckan. Jag kunde inte ta mig upp ur stolen. Det kunde lika gärna varit jag.
Några allvarliga fysiska men har han inte fått.
– Jag är känslig för ljus. Men jag tänkt på det här i fem år. Jag vaknar på nätterna och har ångest och andningsproblem.
Mehmet Arpacis olycka inträffade mellan klockan 16 och 17. Några timmar senare, vid 23-tiden, inträffade tragedin då glödhet, frätande kalk och vattenånga slungades ut ur ugnen. Sju personer var närvarande. Johan Löfroth, 23, dog av skadorna medan fyra personer fick allvarliga skador. Svårast drabbades Gustav Seppelin Solli, då 19 år, med svåra brännskador och försämrad syn.
Flera av de målsägande och anhöriga närvarade på fredagen, bland andra Gustaf Seppelin Solli.
– Det är blandade känslor men det ska bli skönt att få något slags avslut, säger han.
– Det känns skönt att det sätter igång men det är mycket känslor som rörs upp, säger Lars-Erik Löfroth, pappa till den omkomne Johan Löfroth.
Stig Andersson säger att rättegången började som väntat.
– Det är var första delen där vi ska belysa det som hände under det halva dygnet. Jag anser att jag har bevis för att brott begåtts.
Advokat Jan Wennerbrandt, ombud för den åtalade före detta platschefen vid Nordkalk, säger att hans klient nekar till brott.
– Vi bestrider ansvaret och anser i varje fall inte att det handlar om grovt brott. Sedan är det här en tragedi för samtliga inblandade. Min klient har stor respekt för det inträffade och har varit tyngd av detta under lång tid. Han vill medverka på alla sätt för att detta inte ska inträffa igen.
Wennerbrandt är kritisk till att den förre platschefen är ensam åtalad. Totalt hade tre personer delgivits misstanke om brott, förutom platschefen även Nordkalks Sverigechef samt en konsult som Nordkalk anlitat för att leda arbetet med ugnen.
Rättegången fortsätter på onsdag.