Under tre kvällar gjorde polisen och socialtjänsten gemensam sak mot sexhandeln i Luleå. Norrbottens Media var med under planeringen.
Insatsen var främst inriktad mot ett förebyggande arbete, trots det har en åklagarledd förundersökning inletts under söndagen.
– Jag kan i det här inledande skedet inte säga något om brottsmisstankarna, men två av flickorna som vi har besökt är under 15 år, säger utredaren Tobias Anttila.
Det är olagligt för en vuxen att ha sex med någon som är under 15 år. Brottet rubriceras våldtäkt mot barn.
I snart sex månader har Tobias Anttila arbetat på halvtid med att försöka stoppa sexhandeln i Luleå. Han har också hållit föredrag för att höja kunskapsnivå inom poliskåren, men även inom socialtjänsten.
– I dag vet vi mycket mer om hur sexhandeln går till jämfört bara för ett år sedan, säger Tobias Anttila.
Han bedriver dagligen inre spaning på eskortsidor. Det handlar om ett tiotal webbsidor, där det annonseras öppet om samlag, analsex eller tortyrsex.
– Jag har under de senaste månaderna ertappat ett 20-tal män i sexuella situationer, men det har än aldrig handlat om tortyrsex. Däremot förekommer det i annonser, vilket visar på att det finns en efterfrågan. Det hör till saken att kvinnorna ofta inte har en aning om vad de förväntas sälja. Annonstexten är formulerad av en annan person.
Vilka är de brottsmisstänkta sexköparna?
– De är män mellan 18-75 år och kommer från alla samhällsklasser. Några är fattiga, andra är välbärgade och har familj. De mår som regel dåligt när polisen ingriper. Majoriteten känner skam. De säger ofta att deras liv har slagits i spillror. Männen upplever inte att de utnyttjar tjejerna, men när jag berättar om flickornas bakgrund och förklarar hur de hamnat i den här situationen säger de ofta att det inte kommer som någon överraskning. De har anat det.
Det är inte ovanligt att männen har en föreställning om "den lyckliga horan" – ett resonemang som gör Tobias Anttila upprörd.
– Det är en myt att det handlar om sexuellt frigjorda kvinnor som hittat ett "trevligt sätt" att tjäna pengar. I mitt arbete har jag träffat många utsatta kvinnor. De har alla gemensamt att de utsatts för sexuella övergrepp som barn eller i vuxen ålder. I Luleå handlar sällan om ett sätt att finansiera missbruk, men däremot ofta om ett självskadebeteende.
Tobias Anttila hävdar att det finns en större marknad för sexköp i Luleå än vad många kan ana. Han uppskattar att det sker minst 100 sexköp varje vecka.
Av de personer som utsätts för sexhandel är en övervägande majoritet kvinnor, men det förekommer också en handfull unga män samt en transsexuell person.
Tidigare var det vanligt med utländska kvinnor som forslas till Luleå för att sälja sex, men under 2018 har polisen genomfört åtta tillslag mot sexhandeln vilket tycks ha minskat tillströmningen.
– Som mest har jag sett är 14 utländska tjejer i Luleå under samma kväll. Så stor är efterfrågan på sexköp i Luleå. Jag har själv sett hur en kvinna blivit kontaktad via sms av 15 norrbottniska män inom loppet av 90 minuter.
Allt färre sexköp i Luleå sker på hotell. Enligt polisen har verksamheten i många fall flyttats till privata hem som hyrs ut via en välkänd webbtjänst till kvinnor som är utsatta för prostitution.
– Det gör det svårare att stoppa den här typen av brott. Det innebär att jag måste ägna mig åt spaning, lyssna i brevlådor och smyga omkring i radhuslängor, säger utredaren Tobias Anttila.
Under jul- och nyårshelgen besökte han två utländska kvinnor som hyrde en privat lägenhet. Under tio dygn i Luleå tog de emot sammanlagt 35 kunder.
– De kallade Luleå för "bad business". Kvinnorna berättade att många av deras kunder är rädda för polisen.