"Allt pekar mot att landstingsvalet blir en rysare"

Ställ in er på en rysare när det gäller landstingsvalet. Ett historiskt maktskifte kan inte uteslutas.

Simon Matti.

Simon Matti.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-09-04 06:00
- Helt avgörande är hur väl den politiska ledningen, med Kent Ögren i spetsen, har lyckats övertyga väljarna om de prioriteringar som gjorts, säger statsvetaren Simon Matti.
Så här svarar han själv på den frågan.
- Med tanke på den turbulens som varit runt ett antal frågor, till exempel obs-frågan i Haparanda, så är jag inte helt övertygad att landstingsledningen lyckats förklara för väljarna de beslut som fattats och prioriteringar som gjorts.
Landstingsrådet Kent Ögren är den som fått klä skott för de obekväma beslut som fattats. Simon Matti sammanfattar hans ledarroll så här.
Ögren, ingen pedagog?
- Ögren har definitivt inte det lättaste politiska uppdraget i ett landsting med krympande resurser och där det hela tiden är frågan om att spara och prioritera. Men med tanke på de många stormar som varit i landstinget så är jag inte helt övertygad om att han har varit tillräckligt pedagogisk för att förklara till såväl sina egna partikamrater som väjarna varför vissa beslut måste fattas.
Så hur tror du det går?
- Allt pekar mot att landstingsvalet blir spännande. En faktor som kan komma att att spela in är att många väljare inte har någon aning om hur ett alternativ till dagens politiska ledning kommer att fungera i praktiken.
I nuläget har de röd-gröna en till synes betryggande majoritet i landstinget med sina 39 mandat. Socialdemokraterna står för 31 av dessa. Men man har under den här mandatperioden tvingats lutat sig mot Miljöpartiet(2 mandat) och Vänsterpartiet(6 mandat) för att behålla makten.
De borgerliga partierna, tillsammans med Sjukvårdspartiet, har tillsammans 29 mandat och med det sistnämnda partiet som det största med 13 mandat. Skillnaden mellan blocken är alltså 10 mandat. En näst intill ointaglig ledning, kan tyckas.
Men det behövs inte allt för stora förändringar i mandatfördelningen för att de borgerliga tillsammans med Sjukvårdspartiet ska få en majoritet. I det fall socialdemokraterna skulle drabbas av en negativ "Ögren-effekt" så är försprånget snabbt uppätet.
- Det här är absolut ingen bergsäker ledning för den nuvarande ledningen, säger Simon Matti.
Stora förhoppningar
Inom oppositionen, som i valspurten stärkt banden och bildat Sjukvårdsalliansen, är förväntningarna och förhoppningarna stora.
- Det känns bra, inte minst med tanke på att jag mött många väljare som sagt att "vi är less, dom ska bort", säger Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om