Allt mer avancerade system bäddar för dominoeffekt när de spårar ur

I dagarna håller LTU i en unik forskarkonferens.Aktörer som Vattenfall, Saab och Trafikverket tar del av de senaste rönen när det gäller att få effektivare drift och underhåll av sina anläggningar.

"Vi behöver forskarsamhällets hjälp, det betyder jättemycket", säger P-O Larsson Kråik. FOTO: Göran Ström

"Vi behöver forskarsamhällets hjälp, det betyder jättemycket", säger P-O Larsson Kråik. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-06-23 06:00
Säg tågkaos, och de flesta tänker nog på den gångna snörika och kalla vintern som gav ett facit på
83 000 förseningstimmar. Det är mer än en fördubbling jämfört med en normal vinter.
Med de siffrorna i bakhuvudet anlände Trafikverkets (före detta Banverket) P O Larsson Kråik till Luleå tekniska universitets forskarkonferens om e-underhåll i går. Det är första gången som LTU anordnar en konferens om e-underhåll.
Frågan som P-O Larsson Kråik, såväl som representanterna från Vattenfall, Saab Technologies och Smurfit Kappa, grunnar på är hur de ska få en bättre fungerande drift och smidigare underhåll?
Rätt beslut - i rätt tid
- De tekniska systemen som vi har på infrastrukturen och de system som finns ombord på tågen blir mer avancerade. Och när de utsätts för extrema situationer, som kyla och mycket snö, behövs det inte så mycket för att det ska bli störningar. Då blir det dominoeffekten, säger P-O Larsson Kråik.
Anläggningarna blir allt mer komplexa för varje år. Därför måste sättet att underhålla dem också fräschas upp. Det behövs utvecklade tekniska IT-system för att kunna hålla koll på driften och hjälpa personalen att ta rätt beslut - i rätt tid.
Bättre effekt
- Det handlar om att bli effektivare på en tuff marknad genom att nyttja oerhörda mängder information om våra egna processer. Vi vill få ut bättre effekt ur samma grejer, säger Kjell Lundberg, på Smurfit Kappa i Piteå.
- Det är svårare att underhålla systemen nu för tiden än för 30 år sedan. Det är energieffektivisering och miljöaspekter att ta hänsyn till, säger han.
Sedan tio år pumpar Trafikverket årligen in mellan fem och åtta miljoner kronor i Järnvägstekniskt centrum på LTU. En forskargrupp med ett internationellt bra rykte.
Plattform
- För de pengar vi satsar får vi väldigt mycket tillbaka. Det är bra att ha en plattform med forskare som kan de här frågorna från grunden.Speciellt efter en sån här problematisk vinter, då är startsträckan att lösa problemen kortare, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om