Måste man prestera? Givetvis, självklart, definitivt, var svaren från eleverna på Hackspettens gymnasieskola som vi pratat med. Varför? Det är bara så, var svaret från vissa. Men är det verkligen så? Jo, det är så tuffa tider nu med jobb och allt, man måste. Svarade andra.
Enligt en studie publicerade i Psychological Bulletin har ungas "perfektionism", både den riktad mot sig själv och andra, ökat de senaste 30 åren. Den är skadlig på många sätt. Den kan leda till ångest och depressioner och en självbild som i allt för hög grad baseras på andras åsikter. Många av eleverna ifrågasätter perfektionismen, men Jamila Barkho 18 år, har en delvis annan syn. Att ställa höga krav på sig själv kan vara bra, menar hon.
– Det är ju mest när man är ung, sen lättar det nog.
Som förklaring till förändringen har den förljugna bilden vi ger av oss själva på sociala medier lyfts. Men skolan verkar också vara en plats där kraven eldas på och återföds. Det handlar om betygshets för att ta sig in på en bra utbildning, men också om "cv-hets" och eskalerande ambitionshöjningar för att skaffa sig ett så utstickande och rikt cv som möjligt. Många gymnasieelever jobbar på sidan om studierna. De flesta tycks ändå vara medvetna om att självpiskorna kan få förödande konsekvenser. Men det spelar ingen roll- om alla kompisarna har skyhöga ambitioner och krav måste jag också ha det, annars halkar jag efter.
– Om man får en karriär blir man mer omtyckt, säger Julia Eriksson, 16 år, som läser på Naturvetenskapsprogrammet.
Det är fel att det är så, tycker hon. Hon säger att det finns saker man kan göra för att minska de negativa effekterna av kraven, utan att nödvändigtvis sänka dem, så som att jobba med studieteknik.
Gustav Johansson , 17 år, har något uppgivet i blicken när vi talar om ämnet.
Är den egna prestationen kopplad till ens värde som människa?– Ja, definitivt, men det borde inte vara så. En människa är mer än bara en siffra från A-F. Man jämför sig själv med bokstaven man får, säger Gustav Johansson, 17 år.
Men samtidigt;
– Vi får utbildningen och maten gratis, skulle man inte anstränga sig är det som att spotta samhället i ansiktet.
Ellen Ehnbom, 18 år, är en av alla elever som arbetar vid sidan om studierna. Hon jobbar på ICA Maxi. När hon pressas kring varför och om det verkligen är nödvändigt svarar hon:
– Man glömmer kanske att man fortfarande är ung och att man inte behöver stressa.
Tilda Karlsson, 18 år, jobbar också utanför studierna och kommer osökt att tänka på den psykiska ohälsan när vi frågar hur de höga kraven märks på unga. Men hon menar ändå att man hinner med allt, det vill säga: fritidsintressen, jobbet, studierna och kompisarna på veckans 168 timmar. Hon ger en sträng blick.
– Man får prioritera.
Ligger ens värde i hur väl man presterar?– Nej men det är nog lättare att säga till andra än till sig själv.