Allt har inte ett värde - i pengar
LULEÅ. Alla konstverk har inte ett värde. Bilder som är målade, av i dag levande, högt värderade artister kan stoppas av auktionshusen. När Louise Lyberg och Tom Österman, Bukowskis, tar emot för fri värdering i Luleå får de ta ställning till verk av Erling Johansson och Karin Mamma Andersson som inte skulle säljas.
En minnesbok från Tyskland som har hamnat i Luleå. Den rymmer silhuetter, minnesord, tack och dikter av kända tyska personligheter.
Foto: Bengt-Åke Persson
Louise Lyberg kan först inte placera stillebenet med signaturen KA. Vilket inte är konstigt eftersom bilden inte har någon likhet med de stora berättande målningar som Karin Mamma Andersson skapar i dag.
Tavlan kommer från debututställningen på Norrbottens museum när NSD:s dåvarande kulturredaktör Stig Carlsson köpte olika konstverk i och med att utbyggnaden på NSD:s fastighet var klar i slutet på 1980-talet.
- Jag var hos olika konstnärer i deras ateljéer. Men stillebenet av Karin Andersson köpte jag på museets konstlager. På den tiden hade de konstverk från olika utställningar som de sålde, säger Carlsson.
Säljer inte alla tavlor
I ateljén på konsthallen talar Louise Lyberg med Tom Österman, intendent på Bukowskis, med medarbetare i Stockholm för att kunna ge ett värde.
- Vi har kommit överens med Karin Mamma Andersson om att inte sälja verk som hon har gjort före 1993. Helst vill hon inte att verk före 2000-talet ska säljas.
Louise Lyberg berättar att det inte är ovanligt att konstnärer ber auktionshusen att de inte ska sälja tidiga ungdomsverk eller konstverk som de inte är nöjda med.
Värderar för försäkringen
Men hon föreslår att Bukowskis ska ge ett försäkringsvärde.
Runt 20 000 kronor anser auktionshuset att ett försäkringsbolag ska ersätta bilden med om den blir stulen. Detta ska jämföras med att stora verk av Karin Mamma Andersson från senare år har haft ett utropspris på över 1 miljon kronor.
Vad den kostade för 20 år sedan? På baksidan står det 2 800 kronor.
Beatrice Degerman från Råneå har en bild på en räv i vinterskog. En tavla där man ser att signaturen är övermålad.
- Jag köpte den på auktion för tre-fyra år sedan. Auktionisten kallade den en äkta förfalskning. Nu vill jag veta om man kan se vem som har målat den. Det är inte för att jag tror att den är värdefull. Men det vore kul att veta, säger hon.
Vem som har målat Räven som vandrar i skogen går det inte att säga.
Kopia av en Liljefors
Men bilden är en kopia av en målning som Bruno Liljefors har gjort. Antagligen har det stått kopia och en signatur, men någon har målat över den för att kunna sälja tavlan .
- Jag är glad ändå. Jag tycker om bilden och har bara betalat några hundra kronor.
Hon har också med sig ett par örhängen som hon köpt i en antikaffär. Hon får veta att stenarna är safirer och att de är värda runt tusen kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!