Allt för att snabbare börja bygga

Bygganmälan istället för bygglov skulle underlätta arbetet inför ett bygge. Införandet har fått folk att både jubla och bli besvikna.

Smidigt. Niclas Mosesson är en av många som använt sig av internettjänsten när han skulle ansöka om bygglov. - Det gick ruskigt snabbt, säger han.

Smidigt. Niclas Mosesson är en av många som använt sig av internettjänsten när han skulle ansöka om bygglov. - Det gick ruskigt snabbt, säger han.

Foto: Emma Eriksson

Luleå2015-04-23 06:00

Det där med att bygga hus kan vara knepigt. Det är många regler och ritningar att hålla reda på. När beskedet om att man skulle införa en så kallad anmälan var det många som från början jublade. Den stora upplevelsen från många håll var att det där med husbygge skulle bli lättare, men många insåg snabbt att det inte blev så lätt som de hade trott.

– Det lät ju bättre än det var. Men det var valår också, man ville väl vinna det, säger Björn Åström, byggnadsinspektör för bygglov och prövning i Luleå.

Ändringen innebär i grunden att det ska vara lättare för personer att ändra om på tomten och bygga ett mindre hus på gården. Men reaktionerna väcks efter att många trott att man inte behövde anmäla den planerade byggnationen.

– Det lät enkelt. Många tänkte säkert ”Jippie, vi kan bygga utan bygglov.”, säger Åström.

Men riktigt så lätt blev det inte. För att få bygga på din tomt krävs det i många fall minst en så kallad anmälan, eventuellt också en anmälan. Allt beror på hur tomten och huset ser ut, men också vad det är för slags förändring som ska göras. Den nya ändringen gör att exempelvis attefallshus, eller en komplementbyggnad på max 25 kvm, får byggas med bara anmälan till kommunen som ger startbesked. Men det fanns en rädsla från vissa kommunpolitiker att priset för beslutet skulle bli högt.

– Om folk flyttar ut till fritidshus kan det bli dyrt. Det är ett högt tryck i Lövskär och folk dricker snart varandras urin, säger Kaj Hedstig före detta ordförande för byggnadsnämnden.

Han menar att de som inte beviljas bygglov för att bygga ut sina hus istället bygger ett attefallshus på gården, det är lättare. Byggs det två våningar blir det rätt stort. Om folk börjar flytta in i fritidshusen måste kommunen dra nya rör och vattenledningar.

– Man måste väga in livskvalitet och folk måste ju få bo var de vill, säger Hedstig och fortsätter.

– Men det ska ju inte vara så att de andra skattebetalarna får betala för det.

Även om oron för att anmälningar skulle rasa in fanns medger han att det inte blev riktigt lika farligt som han trott. Sören Johansson, byggnadsinspektör i Luleå kommun, ser däremot positivt på ändringen.

– Det ger folk större frihet inne i detaljplanen, säger Johansson.

Han tycker att beslutet innebär att fler får göra lite som de vill med den egna tomten, och att hela planen fyller en funktion som tidigare saknats.

– Behovet finns ju. Jag kan tycka att det är lite konstigt att så många väljer att bygga nu. Det kostar rätt mycket, men jag antar att folk passar på när räntan är låg, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om