Allt fler vill plugga på LTU

Luleå tekniska universitet ökar i popularitet. Så gott som alla utbildningar är fyllda. Lisa Nielsen, 31, Luleå, ser fram emot att plugga rättsvetenskap.

GLAD. Lisa Nielsen blev glad när hon fick antagningsbeskedet till utbildningen i rättsvetenskap. "Det var jättekul! Jag fotograferade av beskedet och skickade till mamma", säger hon.

GLAD. Lisa Nielsen blev glad när hon fick antagningsbeskedet till utbildningen i rättsvetenskap. "Det var jättekul! Jag fotograferade av beskedet och skickade till mamma", säger hon.

Foto: Samuel Nyberg

LULEÅ2015-07-13 10:31

Antagningarna till Luleå tekniska universitet är klara. Det är fler som har sökt till utbildningarna i år än vad det var förra året.

– Vi har fullt på så gott som alla utbildningarna. Det ser väldigt bra ut, säger prorektor Erik Höglund.

Många fler än de som nu antagits skulle vilja börja vid universitetet.

– Trycket är väldigt högt till sjuksköterskeutbildningen och även andra utbildningar på hälsosidan. Samma gäller förskollärar- och grundskollärarutbildningarna och civilingenjörsprogrammen. Om vi skulle få mer pengar från staten skulle vi kunna ta in många fler, men vi har redan passerat maxbeloppet för vad vi kan få i statligt utbildningsanslag, säger Erik Höglund.

Utbildningen till högskoleingenjör i underhållsteknik i Luleå och några program på musiksidan i Piteå skulle kunna svälja fler studenter. Så gott som alla andra alternativ i såväl Luleå som Piteå är fyllda till sista plats.

Lisa Nielsen, 31, Luleå, har blivit antagen till ett program som heter rättsvetenskap, kandidat. Hon har en familj bestående av sonen Albin, 7, och den brasilianska sambon Esrom. För nio år sedan började hon plugga till socionom, men avbröt studierna sedan hon fått sonen och det blev för svårt att pussla ihop livet.

– De senaste sex åren har jag jobbat i butik, på Lagerhaus. Jag är intresserad av inredning och allt som har med ett hem att göra och trivdes jättebra. Men nu känns det som att jag vill göra något mer av mitt liv. Rättsvetenskap är mer ”fyrkantigt” än socionom och passar mig bättre.

Hon har sex terminers studier framför sig när hon börjar i höst.

– Jag har lätt att lära och jag ska verkligen sitta och nöta, säger Lisa Nielsen.

Hon ser många fördelar med att vara lite äldre som student.

– Jag är mer avslappnad och tryggare nu. Livet har gett mig viktiga erfarenheter. Det känns som en stor fördel när man ska jobba med människor, säger hon.

Lisa Nielsen har rest mycket i sitt liv och tillbringat längre perioder i Österrike, Chile, Mexico, Kanada, Brasilien och Nigeria. Resorna har bland annat lärt henne flytande spanska och hon säger:

– Min dröm är att kunna kombinera ett yrke inom rättsvetenskap med mina språkkunskaper.

LTU:s popularitet mätt i mängden reserver till utbildningarna:

Drygt 1000 reserver till sjuksköterske- och fysioterapeututbildningarna. Många också till de andra hälsovetenskapliga områdena.

1072 reserver till civilekonomutbildningen och 1116 reserver till fastighetsmäklarutbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om