På söndag, den 11 september, är det val i Sverige till riksdag, kommun- och regionfullmäktige. Men att förtidsrösta innan valdagen har blivit allt vanligare.
I Luleå kommun finns det totalt 16 lokaler som erbjuder förtidsröstning, men med varierande öppettider. Och en lokal som öppnade upp för detta under måndagen var gymnasiebiblioteket.
– Det var en väldigt stor del som förtidsröstade förra valet och de förväntar sig att det ska bli ännu fler i år, säger röstmottagaren Anita Klockare.
Anita Klockare håller ordning på lokalen tillsammans med tre andra röstmottagare. De svarar på väljarnas frågor, ser till att de kan rösta i lugn och ro, tar emot röster samt granskar och räknar röster på valdagen.
– Det känns kul att det kommit igång och att alla få chansen att förtidsrösta. Det är många som passar på om man gör någonting annat den 11:e. Det är bara positivt, säger röstmottagaren Alf Lundgren.
– Jag tycker det känns trevligt att bidra, det är en viktig del av den demokratiska processen, säger röstmottagren Margareta Drugge.
Men fler förtidsröster innebär även mer jobb för kvartetten på valdagen.
– På valdagen sitter vi och går vi igenom alla förtidsrösterna och sorterar upp de, säger Anita Klockare och förklarar att det beror på att rösterna sedan ska skickas vidare till rätt valdistrikt.
Först ut med att lägga sin förtidsröst i gymnasiebiblioteket när de öppnade klockan 10.00 var Ejvor Stoltz.
– Jag tycker att det är bekvämare för att förtidsrösta. Det har jag gjort i så många år.
Var det svårt att besluta vem som får din röst?
– Nej, det gick ganska bra. Man är ganska säker.
Ejvor Stoltz anser att politiken har förändrats mycket sedan hon var nog gammal att lägga sin första röst – men att det fortfarande är lika viktigt att ta sitt röstkort och gå till vallokalen.
Även Stig Holmbom och Kristin Johansson som valde att förtidsrösta är inne på samma linje.
– Det är viktigt. Det är en skyldighet att rösta tycker jag. Jag har röstat i alla val sedan jag var 21 år, till och med om högertrafiken, säger Stig Holmbom.
– Ja, absolut. Det är den chans man har att få bestämma litegrann, säger Kristin Johansson.
Varför valde du att förtidsrösta?
– Jag tycker att det är enkelt, säger Kristin Johansson.
Totalt förtidsröstade 2 918 072 svenskar i valen 2018.