Förra året beslutade Migrationsverket att 19 267 personer skulle återvända till sina hemländer. Av dessa reste 9 472 personer tillbaka frivilligt. 1 893 utvisades med tvång, av polisen. Men 6 262 personer försvann och hamnade i statistiken över avvikna. I år väntas antalet som får beslut om att återvända stiga till 26 800. 11 700 av dessa kommer, enligt prognosen, att försvinna. För närvarande är 884 personer i de fyra nordligaste länen efterlysta av gränspolisen. Andelen personer som avviker har ökat, uppger Marcus Nilsson.
Han förklarar att det handlar om en ständig omsättning av människor som döljer sig bakom siffran över avvikna.
– Vi får ärenden till oss från Migrationsverket och vår handläggning blir då att gå igenom dem och se om det finns något att arbeta med. Men många av de avvikna har ju ingen koppling till en annan människa eller en plats eftersom de kommer från ett annat land. Det gör det svårt för oss att leta efter dem.
Därför är det viktigt för gränspolisen att arbeta med så kallade inre utlänningskontroller, påpekar han.
– Polisen har ju en skyldighet att göra kontroller av utlänningar om det finns anledning att tro att de vistas här utan att ha rätt till det.
Dessa kontroller sker när polisen kommer i kontakt med utlänningar i andra sammanhang, som vid trafikkontroller och brott. Nyligen kom också en ny lagstiftning som har utökat polisens möjligheter att göra kontroller på arbetsplatser. Det är inte ovanligt att personer som inte har tillstånd att vara i Sverige arbetar svart, även i norra delen av landet.
– Vi möter många som vi inte ens visste befann sig här. De har rest in i Sverige utan att ge sig till känna för någon myndighet.
Om ett växande skuggsamhälle börjar ta form även i norra Sverige eller inte kan Marcus Nilsson inte svara på.
– Det beror på vad man lägger in i det begreppet. Det vi kan konstatera är att vi i större utsträckning i dag träffar människor som lever under radarn, jämfört med vad vi gjorde förut.
På frågan om vilka resurser som gränspolisen har för att leta efter efterlysta personer svarar han:
– Polismyndigheten har resursbrist och det påverkar även oss. Vi har andra uppgifter som är mer prioriterade än att eftersöka efterlysta, som till exempel gränskontroller. Får vi tid över kan vi genomföra arbetsplatskontroller, men vi har inga rörliga kontrollgrupper, som i Göteborg och Stockholm.