Det är i en omfattande rapport av Socialstyrelsen om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn som den här oroande utvecklingen kan utläsas.
Andelen gravida kvinnor som lider av fetma har ökat. 2010 led 13 procent av landets gravida av fetma, jämfört med 10 procent 2000. Däremot har ökningen av antalet överviktiga planats ut, 2010 var 25 procent av landets gravida kvinnor överviktiga.
BMI (se faktaruta) för gravida kvinnor (inskrivna vid mödrahälsovården) varierar mellan olika län. De gravida i Stockholms län har lägst medel-BMI, 24,0. Västernorrland ligger höst med ett medel-BMI på 25,6. Norrbotten ligger på sjätte plats med ett medel-BMI på 25,4. Det är betydligt över riksgenomsnittet på 24,7.
Risk för förgiftning
Övervikt och fetma i samband med graviditet innebär allvarliga hälsorisker. Risken för att drabbas av graviditetsdiabetes och blodtryckssjukdomar, som exempelvis havandeskapsförgiftning, är kraftigt förhöjd för kvinnor som är överviktiga eller feta.
Bristningar
Det finns också en stark koppling mellan moderns och fostrets vikt. Överviktiga och feta kvinnor får i regel större barn och därigenom kan förlossningen bli mer långdragen och orsaka förlossningsskador, som bristningar.
Risken för blödningar och infektioner i samband med förlossningen ökar också. Dessutom är det vanligare att barnet dör före eller under förlossningen om mamman lider av övervikt eller fetma.