Allt är inte diamanter som glittrar

Diamanter kan vara en anledning till oro. Är diamanten i mammas förlovningsring äkta? Är den syntetisk eller naturlig? Vad får jag för den hos pantbanken?

Upppfinnaren och utvecklaren Torbjörn Lindvall och vd förGemometrics AB Daniel Smirat visar hur Gempen ska användas. UV-ljus och olika filter avslöjar diamanterna.

Upppfinnaren och utvecklaren Torbjörn Lindvall och vd förGemometrics AB Daniel Smirat visar hur Gempen ska användas. UV-ljus och olika filter avslöjar diamanterna.

Foto: Marianne Westin

Luleå2020-10-19 09:30

Ju högre värde, desto större risk för bluff och båg. Det var förfalskade diamanter som fick Torbjörn Lindvall i Luleå att börja fundera hur han och hans kollegor som handlade med ädelstenar skulle kunna veta säkert om diamanterna var syntetiska eller naturliga.

– Jag var i Västafrika, i Sierra Leone, runt 2010 och träffade på kineser som sålde diamanter av glas.

Glasdiamanterna såg ut som och verkade vara äkta. Torbjörn Lindvall insåg att det behövdes "rejäla doningar" för att i framtiden vara säker. Det blev början till GemPen (ädelstenspennan) och Luleåföretaget Gemometrics AB med i dagsläget fem anställda. Ädelstenspennan kan också validera andra ädelstenar, som rubiner och safirer.

I världen idag finns mellan 200 000 och 250 000 certifierade ädelstensexperter. Utöver dessa finns det två miljoner personer som studerat ädelstenslära och arbetar med ädelstenar. För alla dem är det nödvändigt att kunna skilja på naturliga och syntetiska diamanter. En syntetisk diamant är värd ungefär 40 procent av vad en naturlig diamant är värd.

Gemometrics AB har utvecklat Torbjörn Lindvalls GemPen. Det är ett pennliknande verktyg som skickar UV-ljus genom olika filter mot en diamant. Hur stenen reagerar på ljuset, avgör om stenen är naturlig eller syntetisk.

Daniel Smirat är vd på Gemometrics AB. Han demonstrerar hur "pennan" fungerar och riktar ljusstrålen mot en vit slipad sten. Den lyser upp som närmast en fyrbåk och lyser länge.

– De kan lysa upp emot 30 sekunder, berättar han.

Stenen är vacker, men skönheten fördunklas i ett huj när Daniel Smirat säger:

– Det är en syntetisk sten.

Hoppsan, alltså värd bara 40 procent av vad en naturlig sten skulle vara värd. Det är lätt att inse att det är bra att veta skillnaden.

 Gemometrics AB har sålt ädelstenspennan sedan i februari 2020. Köpare är de som behöver veta om de köper naturliga eller syntetiska ädelstenar.

– Det kan vara guldsmeder, pantbanker, uppköpare eller andra. Nyligen sålde vi till företaget Swarovski, säger Daniel Smirat.

Swarovski är företaget som är välkänt för sina glittrande smycken i prisklasser som passar både Melanie Trump och personer med lägre inkomster än vad Americas first lady har.

De båda ledarna för Gemometrics AB, David Smirat som vd och Torbjörn Lindvall som grundare och styrelseledamot, myser över framgångarna.

– Nu ska vi jobba vidare med utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!