"Alliansfriheten undergrävs"

Riksdagsledamöterna Hans Linde, V, och Peter Rådberg, MP, protesterar mot Nato-övningen Loyal Arrow i Norrbotten.- Den undergräver vår alliansfrihet och är en markering mot Ryssland, säger Peter Rådberg.

De lokala miljöpartisterna Agneta Granström, till vänster, och Annika Eriksson, till höger, välkomnade Peter Rådberg till Luleå och demonstrationen. FOTO: Kurt Engström

De lokala miljöpartisterna Agneta Granström, till vänster, och Annika Eriksson, till höger, välkomnade Peter Rådberg till Luleå och demonstrationen. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-06-08 06:00
Hans Linde, Göteborg, ledamot i utrikesutskottet, och Peter Rådberg, Trollhättan, ledamot i försvarsutskottet, kom till Luleå på fredagen och höll presskonferens i Kulturens hus. På lördagen deltog de i demonstrationen som Nätverket Nato ut ur Sverige arrangerade. De slår fast att Nato-övningen Loyal Arrow inte är enbart en Norrbottensfråga utan en fråga för hela nationen Sverige.
- Den genomförs under Natos befäl och ledning och undergräver vår alliansfrihet. Den skadar svensk säkerhet och ökar den militära upprustningen i Barentsområdet. Bland annat ska ett brittiskt hangarfartyg anlöpa Norrlands kust. Det har aldrig hänt förut, säger Hans Linde.
"Hälsning till Ryssland"
Peter Rådberg talar om en huggsexa mellan stormakterna om olja och gas.
- Övningen är en hälsning till Ryssland "Kom inte hit. Det här är vår grej".
- Sverige tar genom övningen ställning och ansvar för en övning där kärnvapen finns med, säger han.
De två riksdagsledamöterna är upprörda över att den svenska regeringen inte har informerat om Nato-övningen. Inte ens Peter Rådberg som sitter i försvarsutskottet har fått någon information.
- Försvarsminister Tolgfors kallar det hela för ett rutinärende som det inte finns anledning att informera speciellt om. När det gäller misstanken om kärnvapen ombord på hangarfartyget säger Tolgfors att "vi förutsätter att Nato följer svensk lag", säger Peter Rådberg.
Börje Lööw, V-politiker i Luleå, som var med på de två riksdagsledamöternas presskonferens hävdar att Storbritannien ansökt om och fått tillstånd för hangarfartyget att kränka svenskt territorium.
"Obehaglig konflikt"
- Vi som bor här har blivit indragna i en mycket obehaglig konflikt, säger Börje Lööw.
Peter Rådberg och Hans Linde konstaterar att de inte har sällskap av någon socialdemokratisk politiker i sin protestaktion.
- Men vi vet att de socialdemokratiska gräsrötterna slår vakt om alliansfriheten och tycker som vi, säger Peter Rådberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om