Alla som vill får inte hiv-testa sig

Alla som vill får inte hiv-testa sig. Många blir nekade av sjukvården.- Inom sjukvården tycks man leva kvar i fördomar från 80-talet att det bara är bögar och invandrare som har hiv. I stället borde man uppmuntra folk att testa sig, säger Joakim Jonsson, hiv-smittad sedan 2005.

Joakim Jonsson, 29, blev hiv-smittad 2005. Han och hans hiv-smittade partner använde hudlotion som glidmedel och det förstörde kondomen. "Jag fick lära mig att man bara kan använda silikon- eller vattenbaserat glidmedel om man ska ha säker sex", säger han.FOTO: Bengt-Åke Persson

Joakim Jonsson, 29, blev hiv-smittad 2005. Han och hans hiv-smittade partner använde hudlotion som glidmedel och det förstörde kondomen. "Jag fick lära mig att man bara kan använda silikon- eller vattenbaserat glidmedel om man ska ha säker sex", säger han.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-12-01 06:00
Organisationen Noaks ark (se faktaruta) slår larm om att oroliga människor som vill hiv-testa sig avvisas av sjukvården.
- Det problemet finns tyvärr i hela Sverige. När jag är ute och föreläser i gymnasieskolor träffar jag ibland ungdomar som blivit nekade att testa sig på ungdomsmottagningar. En tjej fick frågan om hon hade haft oskyddat sex med invandrare. När hon sade nej tyckte sjukvårdspersonalen att det var onödigt för henne att testa sig, trots att hon hade haft oskyddat sex med flera svenska killar, säger Joakim Jonsson, Malmö, som befinner sig i Luleå med anledning av att Internationella aidsdagen infaller i dag.
Riskbeteende
Han vill få bort vanföreställningen att "vanliga killar och tjejer" inte blir smittade.
- Det är fler heterosexuella än homosexuella som har hiv i dag. Det är fel att tala om riskgrupper. I stället borde man tala om riskbeteende och poängtera vikten av att ha säker sex.
- Att få testa sig är ju viktigt både för att stoppa smittspridningen och för att tidigt kunna sätta in behandling för de som har hiv, säger Bodil Edenhagen, Noaks ark-volontär i Luleå.
I Sverige finns det över 5 000 personer med diagnosen hiv, i Norrbotten drygt ett 100-tal.
- Men det finns ett stort mörkertal. Man tror att omkring 2 000 människor i Sverige har hiv utan att veta om det själva, säger Joakim Jonsson.
Bromsmediciner
Tack vare bromsmediciner kan han leva ett relativt normalt liv trots sin hiv. Men medicinerna har många och svåra biverkningar.
- Det finns de som tror att man inte behöver oroa sig för hiv längre eftersom det finns så bra bromsmediciner. Men så är det tyvärr inte, säger Joakim Jonsson.
I kväll uppmärksammas Internationella aidsdagen på Lillan i Luleå med bland annat föredrag av Joakim Jonsson.
Bakom arrangemanget står Noaks ark, Svenska kyrkan, Studenthälsan, landstinget, RFSL, studentorganisationen Pass 6 och studieförbundet Sensus. Även Luleå hockey och LF basket medverkar i arrangemanget.
Fakta Noaks ark
➤ Noaks ark arbetar sedan 1986 med att begränsa hiv-epidemin och dess konsekvenser. Noaks ark finns på sju orter i Sverige, bland annat Luleå, är politiskt och religiöst obundet. Genom ökad kunskap vill Noaks ark förhindra spridningen av hiv och motverka diskriminering av hiv-positiva. Organisationen erbjuder psykosocialt stöd, rådgivning, information och utbildning.

Läs mer:
www.noaksark.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om