Nu ska alla elever få lika chans till populära skolan

Reglerna för skolplaceringar ses över för att reglerna ska bli mer rättvisa. I dag missgynnas elever från en del skolor när de söker till populära Residensskolan.

Skolchefen Maarit Enbuske säger att förändringen av regelverket för skolplaceringar görs utifrån rättviseskäl.

Skolchefen Maarit Enbuske säger att förändringen av regelverket för skolplaceringar görs utifrån rättviseskäl.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2023-10-06 20:45

Residensskolan i centrum är ett populärt önskemål för många elever när det är dags att börja årskurs sju. 

Med dagens regler för skolplacering missgynnas elever som går på Stadsöskolan i Gammelstad, Hertsöskolan, Tunaskolan på Notviken, Råneskolan och Örnässkolan ifall de skulle vilja byta till en populär skola, som Residensskolan, där antalet platser är begränsat.

Barn i årskurs 6 som går på en skola som saknar årskurs 7 har större möjligheter att få önskad placering ifall de vill byta skola. Det beror på att de placeras vid skolvalet som sker i februari. 

Elever i årskurs 6 som går på skolor som har årskurs 7-9 får ansöka om byte, vilket innebär att de konkurrerar om platserna senare under våren med andra elever som söker byte av skola. Det gäller elever på Stadsöskolan, Hertsöskolan, Tunaskolan, Råneskolan och Örnässkolan som har undervisning upp till och med årskurs nio.

Nu föreslår förvaltningen en ändring av reglerna så att elever som ska börja årskurs 7 och vill byta skola ska ingå i samma grupp.

– Vi märker att många elever vill söka till en annan skola när de ska börja årskurs 7. De som är på en skola där det inte finns årskurs 7, de har fått förtur i val av skola i förhållande till de elever som har årskurs 7. Det här är för att skapa rättvisa mellan eleverna, säger skolchefen Maarit Enbuske. 

Förändringen ska inte påverka elever från Östra skolan, Residensskolan är deras anvisningsskola när de ska börja årskurs 7. Närhetsprincipen i skollagen gäller fortfarande. 

– Då går de före i kön, säger skolchefen.

Ändringen av regelverket påverkar elever som söker till en skola som inte är deras anvisningsskola.

– Det kan vara en som söker från Tunaskolan och en som söker från Örnässkolan till Residensskolan. Då konkurrerar de med lika villkor med de som söker från andra håll, till exempel Rutviksskolan, säger Maarit Enbuske. 

Politikerna tog inget beslut när ärendet togs upp på barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. De ville fundera på hur regelverket kan formuleras för att även gälla vid byte av skola i lägre årskurser.

Förvaltningen föreslår också en förändring för barn som ska börja förskoleklass. Det gäller vid vilken tidpunkt som föräldrarna behöver anmäla önskemål om byte av skola. I nuvarande regelverk gäller 15 januari-15 februari. Nu föreslår förvaltningen att perioden ska kunna anpassas årligen av förvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!