Alla måste spara
I går klubbades Luleå kommuns budget för två år framåt. Nedskärningarna på en procent väckte debatt.Men kommunalrådet Karl Petersen (s) saknade den gemensamma oppositionspolitiken.
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Även om enigheten i församlingen var stor fanns det frågetecken. Främst ville delar av oppositionen ha klargöranden om när reformen ska vara genomförd.
- Att ge kvinnorna i vården rätt till heltid är att förbättra deras arbetsvillkor. Nu vill det till att det finns någon realitet i de erbjudanden som de får, sade David Hedberg, rättvisepartiet socialisterna.
Beslut med brasklapp
Heltider i kommunen ska genomföras inom budgetramarna. Vägen dit är bland annat kombinationstjänster, ökad flexibilitet och rörlighet. En brasklapp som oroade.
- Det här kan betyda i stor sett vad som helst, sade Jonas Brännberg, rättvisepartiet socialisterna.
- Det här är positivt. Men det är viktigt att ha bra mål och delmål.Utan tydlig styrning så kanske det blir något så snabbt som vi önskar, sade Börje Lööv, (v).
På tavlan längst fram i sessionssalen rullade talarlistan lång när budgeten skulle debatteras. Ett förslag som innehöll ett krav på effektiviseringar med en procent över alla förvaltningar.
Moderaten Mattias Karlsson tyckte att budgeten gjorts på gamla prognoser.
- Det är mycket som ändrats den senaste tiden. Skatteintäkter och statsbidrag minskar. Socialdemokraterna vet att vi skulle behöva spara 80 miljoner till, men vågar inte ta de nödvändiga besluten, sade han.
- Det här är en stark budget. Ett sparkrav på en procent kan alla förvaltningar bära. Luleå har hur bra ekonomi som helst. Vi bygger Kulturens hus, nya vägar och bostadsområden, sade Petersen.
Splittrad opposition
Han undrade också var den gemensamma opposition tagit vägen.
- Det var ett väldigt dramatiserande och skulle bli ett gemensamt förslag. Nu ligger sju motförslag. Inte får vi någon oppositionspolitik med det.
- Ekonomin i Luleå havererar. Vi sträckte ut en hand, men det var ingen som tog den, svarade Karlsson.
Det var i slutet av debatten och när skolan kom upp som det hettade till.
- Jag blir rörd av att alla talar så väl om skolan. De mesta av besparingarna i skolan görs på grund av att antalet barn blir färre. Forskning visar att högre lärartäthet ger inte automatiskt ger bättre resultat, sade Ingrid Norberg, (s).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!