– Alla känner en kvinna som blivit utsatt men ingen känner en förövare. Det går inte ihop, säger 37-åringen.
Emmelie Rutström blev engagerad i Tjejjouren 2015 efter att ha läst om vad tjejer och kvinnor blir utsatta för, som misshandel, sexuella trakasserier och våldtäkt, och kände att hon ville engagera sig.
– Det låter som en klyscha, men det handlar någonstans om att man vill skydda sina barn från det samhälle som man inte vill ha själv. Alla gynnas av den här kampen mot machokulturen och patriarkatet, säger hon.
Tjejjouren Luleå är Sveriges näst äldsta tjejjour och har funnits sedan 1998. Alla ideellt engagerade jourtjejer är feminister och har genomgått en grundutbildning.
– Där behandlas ämnen såsom mäns och killars våld mot kvinnor och tjejer, medmänskligt lyssnande och bemötande och andra ämnen som är betydande för rollen som jourtjej och stödet en ska ge till andra tjejer och unga kvinnor.
Tjejjouren riktar sig till flickor och unga kvinnor i åldern 12 år och uppåt. De som vill prata med någon kan göra det anonymt i chatten som är öppen två kvällar i veckan. Den var tidigare öppen en kväll i veckan men under pandemin ökade behovet.
– Det handlar främst om psykisk ohälsa. Det kan handla om att man blivit utsatt, om mens och relationer. Det kan vara skönt att prata med någon anonymt, säger Emmelie Rutström.
För många kan det vara den första kontakten till att prata med någon. I många fall hänvisas flickorna vidare till lämplig instans. Tjejjouren är också ute på skolor och föreläser, främst på högstadie- och gymnasieskolor men också på mellanstadiet om frågan kommer.
– Vi riktar oss åt både killar och tjejer när det gäller föreläsningarna. Pojkar får komma undan med ganska mycket, även nu 2023. Det talas om att "pojkar gör si eller så" men vi måste lära pojkar att respektera flickor. Förra året mördades 10 kvinnor av en man eller tidigare partner, det är ett jätteproblem.
Emmelie Rutström är dessutom omvald styrelseledamot i riksförbundet Unizon som har 130 jourer under sig.
– Det betyder jättemycket att kunna arbeta med de här frågorna i ett större perspektiv. Jag brinner för det här.