Enligt landstingets regler skickas en faktura för vård på en besökande EU-medborgare direkt hem till personen hemadress, alternativt till det landets socialförsäkringssystem.
– För EU-migranter gäller samma sak. Sedan kan inkrävandet av pengar ligga i förhållande till det landets socialförsäkringssystem, säger Ulla Isaksson, på landstinget.
Hon menar att skulden nu kan komma att krävas in i Rumänien. Alternativet är att skulden drivs in av Kronofogden i Sverige.
Landstingsrådet Glenn Berggård (V), ansvarig för länssjukvården, har inte hört talas om något liknande fall.
– Det som gäller är att de nationella systemen ska träda in, säger han.
Landstinget har ingen möjlighet att hjälpa Alina-ElenaDima, enligt Glenn Berggård.
– Landstinget har ingen individuell prövning av betalningsförmåga. Alla behandlas lika, säger han.
I Stockholm har landstinget slutat driva in skulderna. Detta enligt Arto Moksunen på Stockholms stadsmission.
– Det är av den anledningen att Rumänien inte betalar. Och man bemödar sig inte att driva in dem, säger han.
Arto Moksunen uppger att det kostar Stockholms landsting omkring fyra miljoner kronor varje år i obetalda vårdfakturor från Rumänien.
– Landstinget har en speciell pott för de här skulderna. De kvinnor som vi haft här som fött barn och där räkningar har skickats har inget blivit betalat från Rumänien.
Finns det fall där det gått till Kronofogden?
– Vad jag vet har inget gått vidare till Kronofogden här, så ingen har hamnat i en skuldfälla. Alla vet vad det handlar om och hjälpen är viktigare
Landstinget i Norrbotten har sedan händelsen i december satt upp skyltar på engelska för att utländska medborgare lättare ska hitta till BB.