Alla åtalade frias i Lulebohärvan

Samtliga åtalade i den så kallade Lulebohärvan frias av Luleå tingsrätt. "Det är inte ställt utom rimligt tvivel att de åtalade männen har gjort sig skyldiga till brott", konstaterar tingsrätten.

Luleå tingsrätt friar samtliga åtalade i Lulebohärvan

Luleå tingsrätt friar samtliga åtalade i Lulebohärvan

Foto: Montage Elisabeth Hedman

Luleå2023-06-09 14:23

Den rekordlånga rättegången i Lulebohärvan, 34 dagars förhandlingar, ställde allting till sin spets under sista dagen. Åklagarna Rickard Finnberg och Stina Stener yrkade att tingsrätten skulle döma den huvudåtalade till fängelse i sex år.

Sex personer var åtalade, nu frias samtliga för brott enligt tingsrättens dom som meddelandes under fredagen.

Nu friar Luleå tingsrätt samtliga åtalade. Det handlar om just bevisfrågan. I ett pressmeddelande skriver tingsrätten:

"För en fällande dom i brottmål krävs att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till den gärning som ligger till grund för åtalet. I kravet ligger att utredningen ska vara så fullständig att det inte finns anledning att anta att ytterligare undersökning skulle ändra bedömningen. Det in­nebär att domstolen på grundval av den presenterade utredningen ska kunna dra slutsatsen att det inte finns andra möjliga förklaringar till händelseförloppet".

Rådman Christer Ödberg:

– De åtalade har gett sina förklaringar under rättegången och som vi ser det har åklagarna inte kunnat motbevisa detta. Vi kan inte bara vifta bort de åtalades förklaringar, säger Christer Ödberg.

Kammaråklagare Rickard Finnberg kommenterar domen:

– I brottmål handlar det mycket om bevisfrågan. Uppenbarligen anser tingsrätten att bevisen inte håller, säger Rickard Finnberg.

Kan man prata om fiasko?

– Det har jag ingen uppfattning om, säger åklagare Finnberg.

Finnberg har inte hunnit ta ställning till om tingsrättens dom kommer överklagas.

– Jag har inte hunnit läsa domen, säger han.

Åklagarna har nu tre veckor på sig att överklaga till hovrätten för Övre Norrland för de fall de ska överklaga tingsrättens dom.

Den utpekade huvudmannens advokat Magnus Ericson är givetvis mycket nöjd.

– Min klient är oerhört lättad. Det har varit en enorm press på honom under hela processen. Han har lidit mycket skada under den här tiden, säger Magnus Ericson som hunnit tala med sin klient efter domslutet.

Magnus Ericson har kritiserat utredningen redan i ett tidigt stadie.

– Vi har under hela processen påtalat att det är en svag utredning och uppenbarligt anser även Luleå tingsrätt samma sak.

Tingsrättens majoritet, två juristdomare och tre nämndemän, anser i domen att den bevisning som åberopats till stöd för åtalen inte nått upp till den nivå som krävs för en fällande dom. 

För en fällande dom i brottmål krävs att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till den gärning som ligger till grund för åtalet. 

Målsägandens skadeståndstalan har i målet grundat sig på den påstådda brottsligheten. Det här betyder att om tingsrättens dom vinner laga kraft får Luleåbo inte något skadestånd alls. Uppgifter säger att Luleåbo lidit skada på 13 miljoner kronor men i och med friande domar blir Lulebo utan pengar. 

I och med att de tilltalade blivit frikända har skadeståndstalan inte kunnat bifallas.

Tingsrätten har även avslagit åklagarens talan om näringsförbud och företagsbot samt ogillat Lulebo AB:s begäran om skadestånd.

En skiljaktig nämndeman har ansett att fem av de sex tilltalade ska dömas i enlighet med åtalet och att en av de tilltalade ska frikännas helt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!