”Alkohol gör tröskeln till att testa droger mindre”

Allt färre ungdomar dricker alkohol, snusar och röker. Det visar en undersökning som nyss har genomförts. – Jag tycker inte att det minskar, varken alkhol eller droger, säger Annica Hagberg, ordförande i Föräldraföreningen mot narkotika.

MALMÖ 2011-11-28
Lars Hansson, tullens specialist på narkotikafrågor, här med ett urval internetdroger som tagits i beslag.
Vita påsen innehåller Mephedrone som är ett preparat som påminner om kokain/amfetamin/extacy, smile och påsen med stjärna innehåller syntetisk cannabis och flaskan GBL/GHB.
Foto:Drago Prvulovic / SCANPIX / Kod 70040

MALMÖ 2011-11-28 Lars Hansson, tullens specialist på narkotikafrågor, här med ett urval internetdroger som tagits i beslag. Vita påsen innehåller Mephedrone som är ett preparat som påminner om kokain/amfetamin/extacy, smile och påsen med stjärna innehåller syntetisk cannabis och flaskan GBL/GHB. Foto:Drago Prvulovic / SCANPIX / Kod 70040

Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Luleå2013-07-08 10:04

Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som gör enkätundersökningar ute i skolorna varje år.
Sedan tidigare har det funnits en tendens att alkoholkonsumtionen bland niondeklassare och de som går tvåan på gymnasiet sjunker. Den håller i sig.
Bland 5 100 niondeklassare var det 47 procent (73 procent 2003) som uppgav att de hade druckit alkohol någon gång. Bland 4300 elever i årskurs två på gymnasiet är motsvarande siffra är 77 procent (90 procent 2003).
Starkare droger
Men Annica Hagberg som är ordförande i Föräldraföreningen mot narkotika i Norrbotten, FMN, är skeptisk mot siffrorna.
– Det är bara 60 procent som har svarat på enkäten. Man måste fundera över varför 40 procent inte svarat. Vår uppfattning är att det inte minskar, säger hon.        
Alkoholen gör att omdömet blir sämre. Det i sin tur gör att tröskeln för att prova droger minskar, konstaterar Annica Hagberg.
– Det är många som dricker alkohol och många som använder droger. Det minskar inte. inte heller nätdroger. Det är så lätt att få tag på. Det är vår upplevelse. Dessutom är drogerna starkare idag, så man blir snabbare beroende.
Det är vanligt att föräldrarna upptäcker att ungdomarna har blivit beroende under sommaren som gått.
– När de börjar skolan igen. Särskilt vanligt är det i årskurs två på gymnasiet. 
Trötthet och skolk
För två år sedan dog hennes egen son av drogmissbruk.
– Det dog två ungdomar i Luleå och två i Boden. Då var polisen aktiv. 30 ungdomar från Boden och 20 från Luleå hamnade på behandlingshem av olika slag.    
Annica Hagberg säger att det kan vara svårt att se varningssignalerna eftersom de ligger så nära det normala ungdomsbeteendet.
– Trötthet, distansering. Men var framförallt uppmärksam om de plötsligt träffar nya kompisar, börjar tala illa om de gamla, om de vänder på dygnet, börjar skolka. Gå på magkänslan.
Enligt CAN:s rapport ska även snusandet och rökandet ha minskat bland ungdomen.
En undersökning som gjordes för några år sedan i Norrbotten visade att antalet ungdomar som använt narkotika eller alkohol ligger en bit under rikssnittet.
De senaste siffrorna för länet blir inte klara förrän till hösten.

Fakta: CAN:s undersökning

Niondeklassare som druckit alkohol det senaste året: 47 procent
Gymnasieelever i årskurs 2 som druckit alkohol det senaste året: 77 procent
Pojkar och flickor i nian som röker: 13 respektive 18 procent.
Pojkar och flickor i gymnasiets årskurs 2 som röker: 28 respektive 33 procent.
Källa: CAN, Skolelevers drogvanor 2013 (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!