Algvarningen: Utomhusbadet stängs till vidare

Algvarningen får stora konsekvenser för Råneåborna.
Bland annat stängs det populära utomhusbadet tills det kommer besked om att vattnet är okej att bada i.

Alger. (Bilden är ej tagen i det aktuuella Andträsket.)

Alger. (Bilden är ej tagen i det aktuuella Andträsket.)

Foto:

Luleå2017-07-27 20:28

Tisdagens tips visade sig stämma. Det pågår algblomning i Andträsket som är råvattentäkt till Råneå.

Läs mer: Varningen – drick inte vattnet i Råneå.

Efter råd av VAKA, Nationell vattenkatastrofgrupp, så fattades ett snabbt beslut om att avråda Råneåborna från att dricka vattnet eller att duscha i det. Vattnet kan innehålla så kallat algtoxin vilket kan påverka hälsan negativt på flera sätt. Det är inte klarlagt om vattnet i Råneå innehåller toxiner, besked om vilka alger det rör sig om kommer tidigast på måndag.

Klart är att det är ovanligt att detta sker i Råneå.

– Vi har inte varit med om det tidigare i Andträsket. I alla fall inte sedan jag började jobba med detta och det är sedan 2007. Det är ganska näringsfattig vatten, säger Petra Viklund som handhar ärendet på Luleå kommun.

Det har kommit rapporter om att det är ett riktigt algår i år och då går uppenbarligen inte ens Andträsket säkert.

– Det var inte jättemycket men vi ser att det ska fortsätta vara varmt under helgen så detta är en säkerhetsåtsgärd, säger Petra Viklund.

Enligt Petra Viklund tas algblomningen på stort allvar vilket de strikta råden visar men förhoppningen är att algblomningen upptäckts i ett tidigt skede och att det därför inte ska behöva bli några problem.

Algblomningen upptäcktes inne vid stranden, i närheten av vattenintaget. Det som talar för att algerna inte nått Råneåborna är att intaget går ut en bit i vattnet och att den ligger på djupt vatten.

– Vår bedömning är att man inte behöver vara så orolig. Algblomningen har skett explosionsartat sista dagarna och förmodligen har det inte nått vårat intag ännu, säger Petra Viklund.

Utomhusbadet i Råneå hålls stängt tills det kommer nya besked om vattenkvalitén. Även om det inte varit några problem tidigare med algblomning i Andträsket så finns det i dag planer på att hitta en annan lösning. Enligt Petra Viklund finns fyra andra alternativ till vattenförsörjning på bordet.

– Så klart så kan en sådan här sak driva fram den frågan, säger Petra Viklund.

Kommunen har ställt ut dricksvattentankar i Råneå, vid busstationen i centrum samt vid Tekniska verken, Tallhedsvägen. Dessa tankar fylls på kontinuerligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om