Älgkalven fick nya kompisar

I går kväll fick hästen Unique laday tillbaka sin box i Ann-Kristin och Håkan Innalas stall i Södra Sunderbyn. Den vilsna älgkalven sover nu tryggt tillsammans med två tvillingkalvar på älgfarmen i Vittangi.

Lars Björk med sina tvillingkalvar som fått en ny kamrat. FOTO: HANS STERNLUND

Lars Björk med sina tvillingkalvar som fått en ny kamrat. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

LULEÅ2008-06-13 06:00
I onsdags hittade Ann-Kristin och Håkan Innala i Södra Sunderbyn en liten älgkalv i sin hästhage. Den fick värme och mat i parets stall. Under kvällen hämtades den av Lars Björk på älgfarmen i Vittangi. På farmen finns redan två kalvar, en vecka gamla tvillingar, och Sunderbykalven sattes in till dem.
- Kalven mår bra. När vi satte in den nosade tvillingkalvarna nyfiket på den. När de tröttnade och lade sig gjorde Sunderbykalven detsamma. De låg alla tre intill varandra, säger Lars Björk.
Osäker framtid
Vad som kommer att hända med kalven är fortfarande oklart.
Det besked Ann-Kristin och Håkan Innala fick av Naturvårdsverket i onsdags var att kalven skulle sättas ut i skogen med motiveringen att kon befann sig i närheten och letade efter sin kalv.
Länsstyrelsen hade dock rekommenderat att kalven skulle få tas om hand av älgfarmen i Vittangi. Att sätta ut den i skogen i det björnrika området kring gården var inte lämpligt, ansåg Ronny Edin på länsstyrelsen.
Håkan Innala satte inte ut kalven i skogen, utan lämnade den till Lars Björk, som alltså tog den till Vittangi.
I går skickade Ronny Edin ett brev till Naturvårdsverket, tillsammans med Lars Björks ansökan om att få ta hand om kalven.
- Jag har klargjort att kalven inte hittades i ett skogsområde utan nära hårt trafikerade vägar.
Han berättar att jägare har hört av sig till honom. De är också av uppfattningen att älgkon finns i närheten och letar efter sin kalv.
Naturvårdsverket avgör
Naturvårdsverket beslutar om kalven får leva eller om den ska avlivas.
Lars Björk säger att han gärna tar hand om kalven, men att det är myndigheterna som bestämmer.
- Jag tänker inte bråka. Men det är klart att det måste vara bättre att kalven får vara här än att den avlivas. Det tycker nog de flesta.
På farmen finns sju älgar. Älgkon som fått tvillingkalvarna heter Tuva och hamnade i älgfarmen när hennes mor revs av en björn i Gällivare för två år sedan.
Den älg som Håkan Innala hittade förra året heter Moses och lever också på älgfarmen.
Om djuret inte kan rehabiliteras utan måste leva i fångenskap, så bör det avlivas. Det är vanligen bäst för djuret, eftersom ett vilt djur bör få fortsätta att leva med andra av sin art. Ett djur som blivit vant att få föda av människor kan få svårt att överleva om det släpps ut. Det är förbjudet enligt djurskyddslagen (1988:534) att hålla viltfångade djur för sällskap och hobby.
Enklast är att alltid kontakta polisen när du träffar på ett skadat eller dött däggdjur eller fågel. De har listor över vilka personer som har tillstånd att ta hand om skadade djur för vård och rehabilitering. Tillstånden gäller vanligen igelkott, ekorre, hare och de fågelarter som är fredade.
För övriga däggdjur krävs tillstånd i varje enskilt fall från Naturvårdsverket. 48 timmar betraktas i dag som den längsta tid ett djur får förvaras utan tillstånd. Detta betyder inte att man får fånga djur och hålla dem i fångenskap under så lång tid. Alla vilda däggdjur och fåglar är fredade.

Källa: Naturvårdsverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om