Älgjakt med militär disciplin

Det är första dagen av årets älgjakt och Bensbyns jaktlag sliter hårt. Det är militär disciplin och noggrannhet som gäller. Efter några timmars arbete ger det resultat. Följ med till Mulön när NSD tar tempen på årets älgjakt.

Jan Noberius, Lennart Johansson och Bosse Hedemalm hjälps åt att fästa fast den fällda älgen. Inälvor och hjärta är redan uttömda och älgen beräknas väga kring 200 kg.FOTO: Maria Ekman

Jan Noberius, Lennart Johansson och Bosse Hedemalm hjälps åt att fästa fast den fällda älgen. Inälvor och hjärta är redan uttömda och älgen beräknas väga kring 200 kg.FOTO: Maria Ekman

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-09-07 06:00
Jan Noberius laddade sitt gevär med patroner och gjorde mantelrörelsen. En fyrataggare, på omkring 200 kilo, strövade ut ur skogens beskydd.
Under två timmars tystnad hade Jan Noberius väntat, under de stilla morgontimmarna, i utkanten av ett kalhygge i mitten på Mulön.
Jakttornet, grönt och välkamouflerat, är ett av 70 som ligger strategiskt utplacerade i ett rutnät på de 3 500 hektar som utgör Bensbyns jaktområde.
Den före detta militären och jaktledaren hade precis inlett morgonfikat då han först såg älgtjuren.
- Vad jag gjorde av fikabrödet kommer jag inte ihåg, säger Jan Noberius och skrattade.
Snuddade hjärtat
Han tog sikte och avfyrade två skott.
- Älgen stod stilla och väntade i en halv minut, säger Noberius.
Sedan föll den till marken - död -  30 meter från jakttornet. När Jan Noberius tog ut älgens inälvor och skar ut älgens hjärta kunde han konstatera att en av kulorna snuddat vid hjärtat.
Älgjakten i Norrbotten startade sedvanligt den första måndagen i september. Trots gamla traditioner börjar allt färre lag att jaga på den klassiska måndagen.
Hög genomsnittsålder
Det moderna samhället tillåter helt enkelt inte att män och kvinnor tar ledigt för jakten, kvar blir de äldre i lagen. I Bensbyn har genomsnittsåldern passerat 60 år och den yngsta medlemmen är 37. Endast en kvinna deltar i jakten.
- Tjutvåa till tjuett, kom.
- Tjugetvåa’ här. Tjuett, var är du?
Militär disciplin
Lennart Johansson satt i sin bil och anropade jaktkollegorna. Han vevade ner fönsterrutorna. I fjärran, långt inne i granskogen, hördes vaga skall. Hundarna hade fått vittring och jagat upp en älgkalv till ståndskall. Det sprakade till i walkie-talkien. Lennart Johansson höjde volymen och förde den närmare för att höra bättre.
Kommunikation är viktig. Sedan Jan Noberius, yrkesmilitären som sänkte första älgen, tog över Lennart Johanssons plats som jaktledare gäller militär disciplin. Radion får bara användas för att prata om jakten.
- Det är hård disciplin. Alla tar ut patroner före och efter att bössan använts. Den äldre stammen av jägare var vana vid att få göra lite som de ville men de har vant sig. Det är bra att det är ordning, säger Lennart Johansson.
Får skjuta fjorton
Johansson är född och uppvuxen i Bensbyn. Han har jagat på byns marker sedan 1957. Han älskar älgjakten för "det växer in i blodet".
- Fast för en bra jakt gäller det att känna till sina jaktmarker. Jag brukar vara ute och plocka bär så man vet lite var älgarna står, säger han.
Ungefär 10 000 älgar fälls i Norrbotten varje år. Bensbyn har blivit tilldelad 14 fullvuxna älgar och ett obegränsat antal kalvar.
Jaktlaget i byn är uppdelat i två grupper där 39 jägare får dela på bytet. Tre ton älgkött brukar jaktlaget få in under säsongen. I år arbetar Bensbyns jaktlag för att fälla åtta fullvuxna älgar den första veckan.
- Det kan vara strategiskt bra att spara fem fullvuxna älgar så folk engagerar sig under kalvjakten i oktober, säger Lennart Johansson.
På radion rapporterades det till slut att kalven var skjuten. Lennart Johansson packade ihop och återvände till jaktkojan där de andra jägarna samlats. Laget skulle till Björkön eller Granön på eftermiddagen och hoppades på att fälla ytterligare en älg. NSD lämnade jaktlaget i Bensbyn där.
"Får inte bli slakt"
-  Visst finns det en tjusning med att lägga ner en älg, men jakten får inte bli en slakt. Det roliga är att få komma ut i naturen och umgås med sina vänner, säger Lennart Johansson.
Fotnot: Jakten pågår i cirka 70 dagar beroende på snöförhållanden, hänsyn till störningar i renskötseln och uppehåll för brunstperioden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om