Älgarnas skador på skogen är lägre än de senaste åren inom tre förvaltningsområden i södra och östra Norrbotten. I kustkommunerna är skadorna nere på 1-4 procent, vilket anses som en acceptabel nivå av skogsägarna.
Boden- och Råneåområdet är undantaget. Där är skadorna sex procent. I Arjeplog och Arvidsjaur är skadorna fortsatt mycket svåra, tio respektive sex procent.
Uppgifterna blev offentliga när skogsstyrelsen presenterade den årliga älgbetesinventeringen på måndagen.
– I fjällkommunerna verkar det finnas en särskild problematik med vandringsälgar samt en obalans mellan vinterfodertillgång och älgstam. Där finns också stora arealer där älgskadorna starkt bidrar till att ny skog inte etableras i tillräcklig omfattning, säger Bo Leijon, regionalt viltansvarig vid skogsstyrelsen.
Myndigheten ser två anledningar till att betesskadorna minskat:
1) Den milda vintern där älgarna haft tillgång till markbete.
2) En väl fungerade älgförvaltning, där man i större utsträckning tagit hänsyn till betesskadorna.
– Det är både glädjande och nödvändigt att skogsskadorna nu har minskat, vilket till viss del skulle kunna förklaras av en bättre anpassning av älgstammen till fodersituationen. Då får även viltfodret en chans att återhämta sig. Om det betyder att biologiskt värdefulla trädslag som rönn, asp och sälg i större omfattning kan växa upp i ungskogen återstår att se. Ett minskat betestryck ökar chanserna, säger Bo Leijon.
Årets älgtilldelning i Norrbotten är något större jämfört med 2013. 8331 vuxna älgar får skjutas jämfört med 8208 i fjol. Samtidigt har länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation beslutat att brunstuppehållet i skiftet september/oktober ska slopas i hela Norrbotten, för att ytterligare se till att decimera älgstammen och minska skogsskadorna.
Vid ett möte i slutet av juli mellan älgförvaltningsgrupper, jägarorganisationer och skogsstyrelsen framkom att jägarna är kritiska till beslutet. Många jaktlag planerar att bryta jakten vid brunsten, precis som vanligt.
– Jägarna i inlandet accepterar slopandet av brunstuppehållet, däremot så tycker jägarna vid kusten att det borde vara kvar, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Norrbotten, till Svensk jakt.
Jägareförbundet hade lagt ett motförslag som inte behandlats, eftersom jägarna redan hade en representant i viltförvaltningsdelegationen. Denne hade dock varit sjuk när jaktvårdskretsarna tagit beslutet att säga nej till förslaget.
Förändringen med borttaget brunstuppehåll ska utvärderas av länsstyrelsen med hjälp av en enkät efter höstens jakt.