Älgarnas rörligaste period - släpp på gasen i mörkret

Hösten innebär att risken för viltolyckor ökar. Samtidigt som kvällarna blir mörkare så har älgtjurarna sin rörligaste period. Polisen har ett enkelt råd:- Kör inte i full farti kolmörkret, säger Daniel Pettersson, trafikenheten.

Foto:

Luleå2012-09-07 15:31

Risken för viltolyckor är störst i skymning och gryning, då vilda djur är som mest aktiva. Hittills i år har närmare 3 000 älgar blivit påkörda.

Vänder inte
- De är ganska snabba och vänder inte om. Därför är det bra att sikta på bakbenen om en kollision inte går att undvika, säger Pettersson.

Renarna har ett annat beteende. De står ofta redan på vägen när bilarna kommer, och är mer oberäkneliga.

Viltstängsel gör att många olyckor undviks, men stängslen kan också skapa en falsk trygghet: Det finns ofta sätt för djuren att ta sig in, och väl innanför stängslet irrar de runt för att försöka ta sig ut.

Daniel Pettersson framhåller att många viltolyckor skulle kunna undvikas om bara bilisterna höll tillräckliga avstånd. Om en älg kliver upp på vägen och bilarna ligger tätt handlar det ofta om att välja ett av två dåliga alternativ.

- Tvärbromsa och då bli påkörd bakifrån eller köra på älgen. I de fallen kan det faktiskt vara bättre att styra ned i diket, om man hinner tänka så långt, säger Daniel Pettersson.

Fakta

Viltolyckor

➤ Varje år sker omkring 40 000 viltolyckor i landet. Rådjur orsakar flest olyckor. Enligt jaktlagen måste en kollision med björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte ser skadat ut. Bilisten måste också markera platsen där olyckan skett. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om