Älgar ställer till problem
Skogsstyrelsens årliga inventering av älgbetesskador i Norrbotten visar att skadenivån fortfarande är för hög. Det kan ha förödande konsekvenser för skogsindustrin.
Älgarna orskar stora skador på träden som kan innebära att träden dör eller blir skadade.
Foto:
De dåliga resultaten präglar hela länet. Av de uppmätta områdena i Piteå, Älvsbyn, Luleå, Råneå, Kalix, Överkalix, Pajala och Arvidsjaur är det bara Luleå och Arvidsjaur som ligger under fem procent.
Det är främst skogsindustrin som drabbas av skadorna. Kvaliteten blir så dålig att det krävs fler träd till att framställa bland annat papper.
- Vi har redan brist på timmer, med skadorna blir det ännu sämre, säger Heine Krekula, skogsskötselspecialist vid Skogsstyrelsen.
Det finns även en risk att markägarna planterar gran, som älgarna inte tycker lika mycket om, i stället för tall. Gran är inte lika effektivt och tillväxten är väldigt dålig i Norrbotten.
- Det gör att de som ändå planterar tall kommer att få ännu mer älg på sina områden, säger Heine Krekula.
För att minska skadorna uppmanar Skogsstyrelsen jägare att nyttja sin älgtilldelning i så stor utsträckning som möjligt, och att skjuta minst lika många kalvar som vuxna.
En lösning kan även vara att öka tilldelningen vilket Heine Krekula inte ser något fel i att göra.
- Men det är svårt att säga hur mycket man ska minska med när man inte vet hur många älgar som finns.
Sveaskog har planer på att bekosta en utökad inventering över älgantalet i Norrbotten, vilket kan vara ett hjälpmedel när det gäller att bestämma hur stor älgtilldelningen ska vara. Resultaten beräknas bli färdiga nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!