På fredagen besökte barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér Luleå och var med och invigde Mjölkuddens trygghetsboende på förmiddagen. Boendet var klart för inflyttning redan i somras, men nu blev det alltså en officiell invigning.
Nya trygghetsboendet inte så tryggt
Det är just den typen av boenden som regeringen nu vill satsa på, sådana som är ett mellanting mellan hemmet och äldreboendet.
– Den nya boendeformen ska ligga inom socialtjänstlagen.
Samtidigt bor äldre med stora vårdbehov kvar hemma för att det inte finns plats på äldreboendena. Andra tvingas stanna kvar på sjukhus fast de är färdigbehandlade, då det saknas boenden. Ministern hoppas nu att utvecklingen ska kunna vändas i en positiv riktning.
– Utgångspunkten ska alltid vara att man ska kunna bo hemma så länge man önskar, men det är orimligt att äldre människor blir fångar i sina hem.
– I Sverige har en femtedel av alla platser i äldreboenden försvunnit de senaste tio åren. Men den trenden har planat ut nu, så vi hoppas att platserna ska börja öka.
Vad har ni gjort för att det ska kunna ske?
– Vi har infört ett investeringsstöd till kommunerna.
Av välfärdsmiljarderna på totalt tio miljarder per år kommer 34 miljoner Luleå kommun till del.
– Vi har också tillfört två miljarder kronor per år till landets kommuner, för att de ska kunna anställa mer personal.
Luleå kommun har fått 14 miljoner kronor per år av dessa pengar.
– Vår bedömning är att kommunerna verkligen har använt de här pengarna, det har blivit mer personal och fler arbetstimmar i äldreomsorgen.
Svårighet att locka unga till vårdutbildningar och motivera människor att satsa på ett yrke inom äldreomsorgen skapar problem, då behovet av personal är stort, konstaterar ministern. Nyligen har en utredning tillsatts för att se över möjligheten till en höjning av yrkesstatusen för undersköterskor.
Resultatet av utredningen kan bli att en yrkeslegitimation för undersköterskor tas fram.
– Det är knappast någon som vill gå tillbaka till ett system där döttrar i familjer ska stanna hemma och vårda sina föräldrar. Så fungerar det i de flesta länder. I Sverige har vi en äldreomsorg som är organiserad på ett logiskt sätt. För att kunna fortsätta att leva upp till det måste vi ha goda villkor för personalen, säger Åsa Regnér.