Kvinna föll i hemmet – trygghetslarmet dröjde en timme

En 85-årig kvinna föll i sitt hem under en blodtrycksfall. Hon tillkallade trygghetslarm men det skulle dröja en timme innan personal anlände till platsen.

Den 85-åriga kvinnan föll och fick sin rullator över sig, trygghetslarmet dröje en timma innan de kunde åka till henne.

Den 85-åriga kvinnan föll och fick sin rullator över sig, trygghetslarmet dröje en timma innan de kunde åka till henne.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Luleå2022-01-14 11:00

Den 85-åriga kvinnan fick ett blodtrycksfall i sitt hem i Luleå och föll. Kvinnan tillkallade trygghetslarm men det skulle dröja en timme innan personal kunde komma fram till kvinnan. 

Anhöriga till 85-åringen fick veta att det endast finns en bil som, när händelsen inträffade, var ute på annat larm i en av byarna kring Luleå. 

– Min mamma får blodtrycksfall då och då. Om hon då faller och inte får hjälp kan det bli allvarliga konsekvenser. Jag förstår inte hur de bara kan använda sig av en bil, säger Annika Johansson, dotter till kvinnan.

Vid fallet skadade kvinnan armen lindrigt, hon fick även sin rullator över sig. 

– Det är oroväckande, jag blir orolig för att själv blir äldre och tänker på de som kanske inte har anhöriga. Ska de behöva ligga där och vänta på hjälp så länge, säger Annika Johansson.

Kvinnan lyckades kontakta familj som kunde hjälpa henne efter 45 minuter. 

– Min mamma fick tag på familj som kunde hjälpa henne så hon slapp bli liggandes alldeles för länge, men jag blir orolig. I detta fall var det inget alltför allvarligt, mamma bröt inte armen, hon stukade den, men det hade kunnat bli värre, fortsätter Annika dottern. 

Frida Johansson, enhetschef för trygghetslarm och nattpatrull i Luleå kommun, menar att det är ovanligt att det dröjer så länge innan personalen kommer fram till ett larm, men att det finns utmaningar för personalen. 

– Det finns en bil i tjänst som arbetar över hela kommunen. Det finns vissa geografiska utmaningar om, till exempel, patrullen befinner sig på ett tidigare larm som inträffat och de får ett nytt som är långt bort, berättar hon. 

Finns det planer på att utöka verksamheten med fler bilar? 

– Jag tror inte att fler bilar hade underlättat så mycket, de geografiska utmaningarna kvarstår fortfarande om du, exempelvis, befinner dig i Klöverträsk och får ett larm på Hertsön till exempel så är det fortfarande en transportsträcka innan du når det nya larmet, fortsätter Frida Johansson. 

Är det rimligt att man behöver vänta en timme på att personalen ska komma fram om man ramlat? 

– Det är ovanligt att två personer larmar samtidigt och det är ovanligt att det dröjer lång tid innan personalen är på plats. Fallolyckor har väldigt hög prioritet men om man slagit sig allvarligt så är det självklart till 112 du ska ringa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!