Albin, 8 - en i gänget i klassrummet
Albin Eman, 8, Boden, går i vanlig klass på Prästholmsskolan i Boden. Han är en i gänget och mycket omtyckt av sina klasskamrater. Han älskar dem tillbaka. Albin kan varken gå eller tala, men han har inga problem med att hänga med på lektionerna. - Skillnaden är han använder en annan metod, säger Sara Lindahl, personlig assistent och sjukgymnast.
Albin älskar att gå i skolan. Det går inte att ta miste på. Sara Lindahl är en förlängning av Albin. FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
Albin kan inte gå, inte tala, inte äta själv, han har nedsatt syn och många andra funktionshinder. Men han är normalbegåvad och har inga problem med att hänga med i skolan. Men han behöver personlig assistans och hjälpmedel.
- Det är så fantastiskt att det fungerar så bra för Albin att gå i en vanlig klass i den kommunala skolan, säger Karin Myhr Eman.
Gör på sitt sätt
Albins personliga assistent och sjukgymnast, Sara Lindahl, som är med Albin i skolan varje dag mellan 8.10 och 13.10 och sedan på fritidshem till 16.00, håller med.
- De andra barnen exkluderar aldrig Albin. Han är en av dem. När det gäller att klara de olika ämnena så handlar det bara om att ge Albin en chans att göra allt på sitt eget sätt, säger Sara Lindahl.
Hon berättar om "extra resursen" Sonja Hedström som ägnar fyra timmar varje fredag åt att läsa in följande veckas uppgifter i de olika ämnena på Albins speciella dator.
Vi får sedan vara med när Albin har matematik. Han ska till exempel räkna ut vad 9+3 blir. Talet kommer upp på skärmen men också inläst av Sonja. Albin får olika svarsalternativ och trycker på en knapp vid rätt svar. Han trycker på en annan knapp vid fel svar.
Har ståskal
Sara Lindahl är som en förlängning av Albin när hon jobbar med honom. Hon "tolkar" åt honom och hjälper honom. Men hon är mycket noga med att Albin ska klara så mycket som möjligt själv. Det som han kan göra själv det ska han göra själv. Det gäller lektioner och det gäller fysiska rörelser.
- Albin måste träna sin kropp väldigt mycket. Det är han van vid sedan han var liten, säger Sara.
Albin har ett så kallat ståskal, en avgjutning av hans kropp, med hjälp av vilket han kan stå och arbeta på lektionerna. Det är mycket viktig träning för honom. Han brukar stå två timmar om dagen.
- Rekordet är tre timmar. Sedan gör han och jag sjukgymnastik tillsammans varje dag, säger Sara Lindahl.
Kan säga ord
Hon lyfter upp Albin från hans arbetsstol och lägger ner honom på en matta längst bak
i klassrummet. Hon plockar av fotskenorna som ska bibehålla den rätta vinkeln på fötterna och en bendelare som ska hålla benen i ett avslappnat läge och göra så att Albin inte blir så spastisk. Sedan töjer Sara Albins ben. Därefter sätter hon tillbaka fotskenorna och bendelaren och bär tillbaka Albin till hans arbetsstol.
- Han har en rullstol för utebruk, en arbetsstol i klassrummet och en annan arbetsstol
i matsalen, säger Sara.
Albin kan säga ja och nej. Det gör han genom att lyfta höger respektive vänster hand. Höger hand betyder: ja. Vänster hand betyder: nej.
- Vissa ord kan han säga också. Jag känner igen 25 ord ungefär. Ibland när vi är ensamma och Albin är helt avslappnad kan han säga hela meningar, säger Sara Lindahl.
Har hemligheter
Hon har arbetat med Albin i drygt tre år och de har kommit väldigt nära varandra.
De tycker mycket om varandra. När Sara kramar om Albin lyser det om honom. Det gör det också när han får busa med sina klasskamrater. Sara är noga med att inte blanda sig
i allt de gör.
- De har hemligheter för mig. Jag måste finnas i närheten av Albin hela tiden, men jag behöver inte höra allt. De andra barnen har lärt sig att kommunicera med Albin och de älskar att köra honom i hans rullstol.
Klasslärarna Anette Eriksson och Christina Segerlund är också förundrade över hur bra det går för Albin att klara sig i klassen. De ser hur bra han mår i skolan.
- Han tycker att det är jätteroligt i skolan och längtar hit under loven. Han har många kompisar i klassen. De andra barnen tycker mycket om honom och visar stor hänsyn.
Ibland säger någon till exempel "Sluta skrik, Albin får ont i öronen", säger Anette Eriksson.
Driver företag
På fritiden ägnar sig Albin åt bland annat ridning och bad.
- Sara och jag turas om att rida med honom. Vi sitter upp på hästen med honom. Förutom att Albin tycker mycket om att rida så är det väldigt bra träning för honom. Han har mycket bättre hållning när han sitter på hästryggen än när han sitter annars. När underlaget rör sig så måste han hålla emot med kroppen och det är det som gör honom så gott, säger mamma Karin Myhr Eman.
Karin var journalist och hennes man Lennart sjukgymnast innan Albin kom till världen. Numera driver de två assistansföretag, ett för barn med funktionshinder och ett för funktionshindrade människor i allmänhet.
Albins ankomst förändrade det mesta för familjen.
- Men till det bättre så klart, säger Karin Myhr Eman.
Hon och hennes man gör allt som står i deras makt för att ge Albin ett så gott liv som någonsin är möjligt. Hans skolgång på Prästholmsskolan är en mycket viktig del i det.
Ställer krav
Karin och Lennart vill också hjälpa andra funktionshindrade barn och vuxna till ett gott liv.
- Lennart och jag är inte så lättstyrda. Vi tycker om att gå våra egna vägar och vi ställer krav, säger Karin.
Albins älskade personliga assistent och sjukgymnast, Sara Lindahl, är en av de anställda i assistansföretaget för barn - i vilket Karin Myhr Eman är verkställande direktör.
När vi tar adjö av Karin i familjens hem berättar hon om besöket hos en annan familj med ett funktionshindrat barn.
- De hade ett fantastiskt stort och härligt hus. Så småningom måste också vi bygga ut. Vi måste få plats för lyftar i taket och andra hjälpmedel som kommer att behövas när Albin blir större och tyngre.., säger hon.
Hon och Lennart är assistent och sjukgymnast åt Albin hemma. Han behöver hjälp med allt.
- På natten måste vi bland annat vända honom i sängen. Det kan han inte göra själv, säger Karin Myhr Eman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!