Akvarelle – från vrak till segelbåt

Segelbåten Akvarelle låg länge bortglömd på havets botten. Nu, åtta år senare, är det vind i seglen igen. Det är sannerligen en båt med en speciell historia.

Det är vanligt att träbåtar tar in vatten. Anders Wallgrens dotter Emma Berglund var redo med hinken.

Det är vanligt att träbåtar tar in vatten. Anders Wallgrens dotter Emma Berglund var redo med hinken.

Foto: Ellen Jakobsson

Luleå2018-06-30 09:06

Det var ingen som trodde att det gamla vraket någonsin skulle segla igen men Anders Wallgren från Råneå såg något visst i Akvarelle. Båten tillhörde från början en bekant till honom och när den sjönk sensommaren 2010 fick han frågan om han ville ta över den, svaret blev då nej. Akvarelle låg sjunken på Granuddens båthamn i Luleå hela den vintern men när sommaren kom hände något.

– Jag ångrade mig. Jag har alltid tyckt att det är en vacker båt, så jag bestämde mig för att ta över den och börja renovera, säger Anders Wallgren.

Under sitt liv har han byggt och renoverat både båtar, möbler och mycket annat, han kan beskrivas som en allkonstnär. Intresset för segelbåtar tog fart redan under barndomen och det är ett intresse som hållit i sig hela livet.

– Att segla är en speciell känsla som bara måste upplevas, säger han.

När Anders Wallgren berättade för sin fru och barn om sina planer att renovera Akvarelle trodde de först att det var omöjligt. Efter åtta års arbete har vraket förvandlats till en segelbåt igen.

– Vi trodde inte det var möjligt att göra något så här vackert av den, säger dottern Emma Berglund.

Det är ett resultat av otaliga timmars hårt arbete, mycket kärlek och slit. Anders Wallgren har gjort allt från rostfritt smide till att bygga bord och däck själv. Han har byggt hela båten på egen hand, varenda ledig tid har gått åt. Själv beskriver han det som en intensiv period.

– Det känns fantastiskt att den äntligen är färdig, säger han.

När Akvarelle äntligen ska sjösättas i Kängsö båthamn tre kilometer söder om Råneå, är familj, grannar och vänner på plats.

– Vi vill se när den sjösätts eftersom vi följt hela processen. Det är en jättevacker båt, Anders är en pedant som är noga med detaljer, säger grannen Eta Nyström och blickar mot båten.

När kranen sänker ner Akvarelle i vattnet är det en lättnad Anders Wallgren känner.

– Jag har varit så nervös för att det ska hända något på vägen, säger han.

Efter ett tag börjar båten ta in vatten, Anders Wallgren kastar sig ner och börjar hinka ur vatten.

– Såhär är det att ha träbåt, säger han.

Att träbåtar tar in vatten är normalt innan träet sväller, det brukar ta upp till ett dygn. Båtens däck består av både asp och mahogny, en bra kombination konstaterar Anders Wallgren, han är nöjd med slutresultatet. Akvarelles förre ägare var inte med under sjösättningen men har sett slutresultatet.

– "Hatten av", sade han då, berättar Anders Wallgren.

Nordisk folkbåt

Folkbåten är en segelbåt med en intressant historia. Den kom till efter en konstruktionstävling för en nordisk entypsbåt under slutet av 30-talet. Konstruktörerna fick i uppgift att skapa en båt som var billig och lätt att bygga.. I Sverige gjorde folkbåten snabbt succé. Segelbåten är oftast byggd i trä. Nu för tiden förekommer även folkbåtar i glasfiberarmerad polyester med aluminiummast. Folkbåten är lätt att känna igen då den har ett F i seglet. Med sin totala vikt på 2 000 kilo är den båt med liten segelyta. Detta gör att båten lämpar sig för hårda vindar i en vindhastighet på upp till 12 m/s. Det är ovanligt att privatpersoner renoverar folkbåtar i Sverige, det förekommer oftare i Finland.

Källa: Norrbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!