Akut läkarbrist - dyr historia
Rekryteringen av stafettläkare till vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus löser den akuta läkarbristen. Men det blir en dyr historia.Stafettläkarlösningen blir 30 procent dyrare än att ha anställda läkare.
Stefan Bergström, divisionschef, anställer ett antal stafettläkare för att lösa läkarbristen inom vuxenpsykiatrin. FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
- Måttet var rågat, de stod inte ut, säger Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening om uppsägningarna.
Stafett-läkare
Av de fem som sade upp sig i våras har två återvänt till arbetet.
Att rekrytera psykiatriker är ingen lätt match, framförallt inte till Norrbotten.
Lösningen har blivit att rekrytera mellan fem och sex stafett-underläkare som ska turas om att åka upp till Norrbotten och jobba. De gör alla ST-tjänstgöring på sina hemsjukhus.
Kontraktet är ett halvår, till att börja med.
- De kommer hit regelbundet och vi får en kontinuitet för patienterna, de får träffa i stort sett samma läkare varje gång, säger
Stefan Bergström, chef för vuxenpsykiatrin i Norrbotten.
"De är välkomna"
Utöver det har det rekryterats två överläkare, också stafettläkare. Den ena började 1 september och den andre kommer i början av oktober.
- De är välkomna hit, de behövs, säger Robert Svartholm.
Men det blir en dyr lösning.
Kostnaderna för att rekrytera stafettläkare beräknas bli 30 procent dyrare, i jämförelse med att rekrytera vanliga läkare.
- Det är ett sätt att locka upp dem hit, att få dem att pröva på att jobba här, säger Stefan Bergström om stafettlösningen.
Sex blir åtta
Landstingets kostnader för inhyrda läkare ökar hela tiden. Efter andra kvartalet för 2008 var kostnadsmålet 63,7 miljoner kronor nära att överskridas.
En stafettläkare är tre gånger så dyr som en anställd läkare.
Värvningarna av stafettläkare gör bemanningen starkare än på länge. De
sex överläkarna på Sunderbyn blir därmed åtta.
- Vi får hoppas att de här vikarierna inte blir utbrända, får de en situation som är acceptabel så kanske de stannar och då kommer bemanningen vara god, är Robert Svartholms bedömning.
Han har ändå hopp om att arbetssituationen ska lösa sig.
- Ledningen har signalerat ett intresse för att lösa det här med förtroendeskapande åtgärder, jag ser fram emot en positiv utveckling av situationen på psykiatrin, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!