Årets vinter i Sverige är hittills den kallaste på 150 år. Liknande kyla har inte uppmäts sedan mätningarna inleddes 1858. Ett faktum som gör att norrbottningarna eldar mer ved i kaminen än någonsin.
Kan inte annonsera
- Vi befinner oss i samma läge nu som vi gjorde i mars förra vintern. Alltså tre månader före. Och folk har redan börjat få slut på veden, säger Fredrik Jönsson vid företaget Trädgårdsteknik i Boden.
I vanliga fall säljer Trädgårdsteknik runt 2 000 kubikmeter ved per år. En siffra som måste ses som underdimensionerad om kylan biter sig kvar.
- Jag törs in annonsera nu. Jag har fasta kunder som jag lovat att kunna leverera till hela året. Fortsätter det att vara lika kallt kommer det att bli kaos, säger Jönsson.
Nekar kunder
Även andra vedförsäljare i Norrbotten bekräftar vedbristen.
- Jag har sålt slut på veden och det har varit större tryck i år. Det finns folk som har ringt och frågat efter ved men jag har varit tvungen att neka, säger Peter Lundberg hos Peter Lundbergs ved & service i Piteå.
- Efterfrågan är jättestor nu. Tyvärr har jag ingen torr ved kvar. Det beror på de höga elpriserna och kylan, säger Patrik Grahn vid Patriks ved & maskin i Älvsbyn.
Även Norrlandsved i Skellefteå, en av de större veddistributörerna, har upplevt ett enormt tryck på sina lager.
Råvarubrist
- Efterfrågan är grym. Vi har nekat försäljning av upp till 600 000 40-literssäckar med ved, säger Arne Carlsson hos Norrlandsved.
Vanligtvis säljer företaget
200 000 säckar per år. Förra året var företaget också tvunget att neka kunder, men inte lika många.
- Problemet är att få tag i råvaran. Det är massaindustrin som får ta björken i första hand. Det är det som varit bekymret i höst. Sedan tror jag att det har installerats många öppna spisar. Ved brinner ju oavsett om det blir elstopp. Folk köper ved och har som en försäkring, säger Arne Carlsson.
Ingen prisökning
Som tur är har den enorma efterfrågan inte lett till ökade priser för konsumenten.
- Vi har inte kunna höja priserna. Vi måste kunna konkurrera mot billigare länder i Östeuropa, säger Arne Carlsson.
Frågan är nu om kylan håller i sig eller i fall ett mildare väder kan balansera marknaden i framtiden.