Aktivisterna på hugget
Direktaktioner mot djurförtryck har ökat det senaste året, enligt polisen. Men aktivisterna har bytt arena. Från pälsaffärer och restauranger till jägare och fiskenäring. Men Robert Westin på Sportfiskarna i Boden känner sig inte orolig för förbundets del.
Brotten har ökat
Direktaktioner av djurrättsaktivister har gått i vågor. Men polisen i Luleå och Umeå kan bekräfta att den här typen av brott ökat bara under de senaste året.
- Och statistiskt sett brukar attentaten vara färre under sommaren, men i år har det avvikit något, säger Henry Westerlund, kriminalinspektör på kriminalunderrättelsetjänsten (KUTen) i Umeå.
Enligt honom är de flesta verksamma aktivisterna mellan 18-25 år. En gång om året, ofta under sommaren, har de ett större möte för att bestämma riktlinjer.
- Jag har fått hintar om att det kommer att vara utanför Oslo i år. I fjol bestämde de sig för att lägga fokus på fiskenäringen.
Sedan dess har Umeå utsatts för flera aktioner. Fiskar på fiskeodlingar har släppts, fisketransporter har utsatts för skadegörelse och en fiskesportbutik har fått sina fönster sönderslagna. På en hemsida har aktivister anonymt listat djurrättsaktioner. Där finns bland annat de aktioner som gjorts i Djurens Befrielsefronts namn. Hittills är det 18 attentat, som alla skett i Västerbotten.
Inga våldsamma aktioner
Autonoma djurrättsaktivister är relativt ovanliga i Norrbotten. Det finns medlemmar och engagerade men de är inte så militanta, enligt Tomas Taavolapå kriminalunderrättelsetjänsten KUTen i Luleå.
- Det verkar som att det är mindre djurrättsaktivism i Norrbotten än någon annanstans i landet. Umeå har av tradition mer aktivism. Det var till och med en pälsutställning i vintras men det blev inga aktioner.
Utomparlamentariska arbetsmetoder är betydligt mer förekommande i Västerbotten. På flera platser, främst i Umeå, har personer och byggnader utsatts för skadegörelse. Den 16 juli i år brändes Jaktskytteklubbens klubbhus på Klockarbäcken i Umeå ner. Polisen har än så länge ingen misstänkt men har säkrat spår.
Väggarna var klottrade med orden mördare och DBF, en förkortning av Djurens Befrielsefront. Och på en skylt utanför stugan står orden "DBF och mördare". Dådet rubriceras som mordbrand.
Vill få fram ett budskap
Det är svårt att arbeta förebyggande mot djurrättsaktioner, enligt Henry Westerlund.
- Det är svårt att förutse sådana här händelser. Men när de väl sker vill skadegörarna ofta få fram ett budskap. Vi informerar personalen i yttre tjänst så att de är noga med att undersöka om det kan kopplas till djurhållning på något sätt.
Även om aktivisterna vill nå fram med ett budskap, är de, enligt Henry Westerlund, inte intresserade av att ta någon debatt.
- Det handlar inte bara om idealism. Många är arga eller irriterar sig på något. De vill inte ha någon dialog.
Varför det tenderar att vara fler aktioner på vissa håll i landet, kan man bara spekulera om. Henry Westerlund tror att det hör ihop med vissa studieorter.
- Men det finns inget vetenskapligt bevis på det. De största problemen finns i södra Sverige i till exempel Stockholm och Malmö. Jag kan inte se att det finns en ökad risk för att djurrättsaktivismen sprider sig till Norrbotten.
Följer inget mönster
Något som gör det än mer komplicerat är att aktivisterna inte följer ett mönster.
- Bara för att de ger sig på en restaurang gör de inte något mot alla restauranger i stan. Det går inte att gissa sig till. De får ont öga på något.
Robert Westin är inte orolig för att aktionerna riktas mot förbundet. Men om de skulle komma till Norrbotten tror han inte att aktivisterna får något långvarigt fotfäste.
- Det är en liten klick människor som håller på med direkta aktioner. Få tror på extrema handlingar. Dessutom är det så många som 60 procent av norrbottningarna som sportfiskar någon gång varje år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!