Åklagaren: "Trygg med att det blir fällande domar"

Kammaråklagare Rickard Finnberg känner sig helt trygg med att det kommer att bli fällande domar i Lulebohärvan.


"Det har varit en lång utredningsperiod och ett omfattande åtal. Jag känner mig trygg med att det kommer att leda till fällande domar", säger kammaråklagare Rickard Finnberg.

"Det har varit en lång utredningsperiod och ett omfattande åtal. Jag känner mig trygg med att det kommer att leda till fällande domar", säger kammaråklagare Rickard Finnberg.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2023-01-16 11:00

Efter en rekordlång utredningstid på över två år det dags. På tisdag börjar rättegången mot de sex åtalade männen i Lulebohärvan. Männen är misstänkta för att tillsammans lurat Lulebo på 12, 5 miljoner kronor. Rättegången är beräknad att pågå i över 30 dagar och åtalet är på 7 000 sidor.

Rickard Finnberg är, tillsammans med sin kollega Stina Stener, åklagare vid rättegången. När Norr Media pratar med honom några dagar innan rättegången känner han sig helt trygg med åtalet.

– Det har varit en lång utredningsperiod och ett omfattande åtal. Jag känner mig trygg med att det kommer att leda till fällande domar, annars hade jag inte väckt åtal, säger han.

Men vad säger du då om att samtliga åtalade anser sig vara oskyldiga?

– Det är standard i sådana här sammanhang att förneka, säger Rickard Finnberg.

Vad kommer du att yrka på för straff?

– Det vill jag inte säga än. Det kommer fram under rättegången. I övrigt har jag inget nytt att säga utan hänvisar till det jag sagt tidigare. Det har inte hänt något nytt sedan dess, säger Rickard Finnberg.

När åtalet väcktes beskrev kammaråklagare Rickard Finnberg hur luftfakturorna hade upprättats i olika byggprojekt. Projekten har budgeterats för ett visst belopp, men har slutat på en mycket lägre slutsumma, och ändå har företagarna fått betalt enligt den ursprungliga budgeten.

– Ta som exempel ett projekt kring att byta ut ytterdörrarna på en fastighet. Då kan man ha satt en budget på tre miljoner kronor och sen, när man är färdig, finns det kvar 500 000 kronor. Då skickas det in en faktura som huvudmannen ändå betalar fullt ut för, trots att mycket arbete inte är utfört, sade Rickard Finnberg.

Det finns inte mycket digital dokumentation om hur 47-åringen ska ha agerat i maskopi med företagarna, exempelvis via mejl eller sms.

Bevisningen handlar mycket om vittnesförhör.

– Men vi har även många fakturor och fotodokumentation på platser där arbete skulle ha utförts, sade Rickard Finnberg

Om de åtalade döms skyldiga får de betala tillbaka pengar till Lulebo. Straffet för trolöshet mot huvudman är fängelse i högst två år. Om brottet anses vara grovt döms personen till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. För medhjälp till grov trolöshet mot huvudman kan man då dömas till fängelse i två år och sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!