Åklagaren lyfter nyckelvittnets betydelse efter domen

När Jonas Fjellström kommenterar domen efter mordet Notviken lägger han stort fokus på nyckelvittnets roll. "Han har ingenting att vinna på att peka ut honom, men allt att förlora", säger åklagaren.

Jonas Fjellström, kammaråklagare som har lett utredningen efter mordet på Notviken, kommmenterade domen på måndagen.

Jonas Fjellström, kammaråklagare som har lett utredningen efter mordet på Notviken, kommmenterade domen på måndagen.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2022-04-04 16:36

Det har gått åtta veckor sedan rättens ordförande ger nyckelvittnet ordet under mordrättegången. Tillsammans med sitt biträde, advokat Anna Melander, deltar han på länk från hemlig ort på grund av hotbilden.

När nyckelvittnet får frågan varför till slut väljer att berätta, säger han:

– Jag hade sett en vän dö och mådde väldigt dåligt.

Den här aprildagen är det dags för åklagarsidan, genom Jonas Fjellström, att kommentera domen från Luleå tingsrätt. En dom som han tycker är välskriven och välmotiverad.

Under intervjun framhåller åklagaren nyckelvittnet och hans helt avgörande beslut att berätta.

Han lever i en kriminell miljö och har full insikt vad han utsätter sig för.

– Då förväntas man hålla käften, helt enkelt. Gör man inte det, då bryter man mot en kodex och då lever man farligt. Det här vet han naturligtvis om. Han har trots den insikten valt att berätta, och det har varit helt avgörande för att det här ska ha gått att utreda, säger Jonas Fjellström.

Det normala, menar åklagaren, hade varit att nyckelvittnet konstaterat "jag såg inte vem som sköt".

– Han har ingenting att vinna på att peka ut honom, men allt att förlora. 

Känner du att mordet har blivit utredd så långt det är möjligt?

– Det finns några svarta hål om vad som exakt har inträffat, till exempel efter att de lämnar platsen. Då finns det en viss tid där som inte är helt utrett, vad dom har gjort. Det finns även några andra luckor. Men i det stora hela är det enligt min uppfattning utrett vad som har inträffat.

En anledning till bristen på utredning under natten mot den 31 juli ifjol är relativt enkelt att fastställa, konstaterar Jonas Fjellström. 

Den 19-årige Hells Angelsanhängaren och den 33-årige chauffören har valt tystnadens väg både i förhör och under rättegången.

På frågan om de två männen kan förändra förutsättningarna genom att prata inför en kommande förhandling i hovrätten, säger han:

– När det gäller deras egen inblandning kanske det skulle göra skillnad, i varje fall för 19-åringen. Om han hade kunnat ge en rimlig förklaring till sitt agerande så kanske det skulle hjälpa honom.

Skotthålet i bildörren är en annan del som aldrig har kunnat klarläggas, uppger Fjellström. I det fallet finns det flera möjliga orsaker.

– Det kan vara ett vådaskott, när skytten sätter sig i bilen. Att han öppnar dörren med vänster hand och håller vapnet i höger hand, och råkar avfyra en kula.

I teorin kan skotthålet även ha uppstått vid ett helt annat tillfälle, menar åklagaren. Eller så är sanningen att skytten skjuter mot bilen för att få stopp på den. 

En teori som nyckelvittnet har lanserat.

Det här är andra målet de senaste åren där gängmedlemmar från Stockholm är inblandade grov brottslighet i Luleå. Hur ser du på det?

– Som medborgare tycker jag det är djupt beklagligt. Den här brottsligheten har vi framför allt sett i storstadsområdena tidigare. Nu har vi sett att dom drar sig norrut och för med sig sin kriminella verksamhet.

Samtliga försvarare har aviserat att domarna kommer att överklagas.

Bahnan Yusuf dömdes till 14 års fängelse för mord och två fall av grovt olaga hot. Den 19-årige Hells Angelsanhängaren och den 33-årige medhjälparen fälldes för medhjälp till mord, till sex års fängelse respektive tolv år.

Tre års fängelse för grovt skyddande av brottsling blev utslaget mot den 33-årige chauffören.

jjjjj

kkkkk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!