Cirka en och en halv månad har gått sedan den ödesdigra fredagskvällen den 30 juli, när en 25-årig kvinna sköts till döds nära badstranden på Notviken.
Åklagaren Jonas Fjellström, ansvarig förundersökningsledare, har länge valt att inte kommentera utredningen närmare och sedan några veckor tillbaka råder dessutom yppandeförbud.
Men i samband med fredagens tingsrättsförhandlingar, när tre av de misstänkta männen omhäktades, fanns Jonas Fjellström tillgänglig för en intervju.
– En utomordentligt allvarlig händelse som i det närmaste saknar motsvarighet i Luleås kriminalhistoria. Den har berört många inblandade och därför fordrar ärendet en större försiktighet än normalt, säger han till Norrmedia apropå yppandeförbudet.
Framförallt omständigheten att en ung kvinna mördades på ett så brutalt sätt stärker åklagaren i sin uppfattning rörande förundersökningssekretessen.
– En kvinna är offret, och det tycks inte vara en tillfällighet. Tittar man i övriga delar av Sverige när kvinnor blir ihjälskjutna, då har det oftast handlat om förlupna kulor som har träffat flickvänner men här var verkligen den avlidna kvinnan själva måltavlan. Hon var inte slumpmässigt vald.
Enligt tidningen Expressen ska dessutom kvinnan ha skjutits med flera skott i ansiktet, vilket gör att mordet framstår som än mer hänsynslöst.
Åklagaren vill inte närmare precisera hur många skott det handlar om eller vilka skador den mördade hade men bekräftar att de har fått in tillräckliga uppgifter från rättsmedicinsk expertis för att veta.
– Det jag kan säga är att hon är skjuten till döds men skadebilden i övrigt vill jag inte gå in närmare på i dag. Inte för att det skulle försvåra utredningen utan av respekt för de kvarlevande.
Har ni en klar bild i övrigt kring själva skottlossningen och vilka som deltog?
– Det tror vi oss ha.
Kan det ha funnits fler måltavlor utöver den 25-åriga kvinnan?
– Nej, det tror vi inte.
Vad kan du säga om motivet bakom mordet på kvinnan?
– Vi har ett par motivbilder som vi undersöker, några mer troliga än andra.
En 32-årig Luleåbo var den som först häktades och numera sitter alltså ytterligare tre omhäktade, misstänkta för mordet, i ett fall för medhjälp – en 19-årig Luleåbo samt en 20-åring och en 33-åring från Stockholms kriminella gängmiljöer.
Några veckor har gått sedan genombrottet i utredningen, då de tre männen greps på Porsön, misstänkta för inblandning i mordet.
Jonas Fjellström går inte närmare in på exakt vad som gjorde att polisen riktade fokus på männen och de två lägenhetsadresserna, där tillslagen skedde.
– Men individerna hade varit misstänkta en period innan de greps och misstankarna kom att skärpas på grund av utredningsåtgärder som vidtogs, säger han.
Söker ni fler misstänka gärningsmän utöver de redan häktade?
– Vi är öppna för att det kan finnas fler misstänkta men huruvida vi tror att så är fallet är inget jag går inte in närmare på nu.
Han närvarande själv inte vid omhäktningsförhandlingarna under fredagen, utan var fullt upptagen med en annan häktning rörande misshandel och våldtäktsförsök i nära relation, men Jonas Fjellström är inte överraskad över att männen nu kvarblir i häktet.
Han och åklagarkollegorna ville se förlängd åtalstid med en månad men tingsrätten bestämde den till två veckor, vilket innebär att ny omhäktning kan ske senast den 1 oktober.
Fjellström är samtidigt öppen med att utredningen kommer ta mycket längre tid än så.
– Jag beräknar att åtal väcks i början av 2022 och då känns det missvisande med bara två veckors förlängd åtalstid i stöten.
Utredningen är redan väldigt omfattande och ännu återstår många pusselbitar vad gäller inte minst den tekniska bevisingen.
– Vi inväntar fler svar från NFC, Nationellt forensiskt centrum, gällande beslag som har gjorts och därutöver analyseras mycket telefontrafik och beslagtagna mobiltelefoner. Ett enormt stort underlag som polisen jobbar med, och i och med att utredningsåtgärder utökas, måste vi också höra ännu mer folk.
Norrbottenspolisen har haft flera stora mordutredningar i modern tid, däribland mordet på Carolin Stenvall och fallet med den styckmördade Vatchareeya Bangsuan 2013. Jonas Fjellström utesluter inte att Notvikenmordet kan bli ännu mer omfattande.
– Det beror på vad resultaten blir. Det blir i vart fall en av de största utredningarna någonsin.
Men han medger också möjligheten att flera av de häktade männen faktiskt kan komma att frias i slutändan.
– Vi är öppna för att inblandningen kan vara av olika grad, och att det kan leda till ändrade rubriceringar. Att det är flera inblandade kan vara både en välsignelse och en förbannelse.
Skyller de på varandra?
– Vad de säger i förhör vill jag inte gå in på men alla förnekar all form av inblandning. Det vill jag vara tydlig med.
Förnekar männen att de har varit på mordplatsen?
– Det är möjligt. De har lämnat olika uppgifter om det. Men jag är öppen för att alla häktade skulle kunna vara oskyldiga.
Men de är omhäktade på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Hur går detta ihop?
– Beviskraven för att bli dömd i ett brottmål i domstol är väsentligt högre än sannolika skäl. Om jag inte parallellt jobbade utifrån möjligheten att någon eller alla är oskyldiga, då skulle utredningen bli bristfällig. Som polis och åklagare måste man alltid vara öppen för att de misstänktas delaktighet är större eller mindre än vad vi initialt har trott.
De misstänkta mördare har också kopplats samman med flera kriminella nätverk, såväl de Stockholmsbaserade Shottaz och Filterlösa grabbar som de lokala anknytningarna till Hells Angels, som 19-åringen och 32-åringen har förknippats med.
Men Jonas Fjellström vill inte bekräfta kopplingarna till kriminella gäng i dag.
– Det är främst av respekt för de frihetsberövade. Jag vill inte stämpla dem med samröre till gäng eller andra kriminella organisationer i offentligheten. Jag vill inte spekulera kring det.